Booking.com

Χανιά - Κάστρα

  • Κουλέδες Ασκύφου

    Στο οροπέδιο του Ασκύφου, περίπου 50 χλμ νότια της πόλης των Χανίων και κοντά στο χωριό Γωνί,  βρίσκονται δύο από τους Κουλέδες της περιοχής των Σφακίων, οι Κουλέδες Ασκύφου. Πρόκειται για μικρά κάστρα τα οποία κατασκευάστηκαν από τους Τούρκους στα πλέον επίκαιρα σημεία των Σφακίων, κατά τη διάρκεια της  Κρητικής Επανάστασης του 1866 για να ελέγχουν τους επαναστάτες. 

  • Μεσαιωνικό Φραγκοκάστελλο

    To Μεσαιωνικό Φραγκοκάστελλο βρίσκεται λίγο έξω από τα Σφακιά. Κατασκευάστηκε το 1371 από τους Ενετούς, ενώ ο θρύλος λέει πως οι ντόπιοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την ολοκλήρωσή του και τα βράδια κατέστρεφαν ό, τι είχε οικοδομηθεί την ημέρα. Η ονομασία Φραγκοκάστελλο (το φρούριο των Φράγκων, δηλαδή των Καθολικών) δόθηκε από τους ντόπιους στο νέο οχυρό, αντικατοπτρίζοντας στην ουσία την απέχθειά τους.

  • Φρούριο Φιρκά

    Το Φρούριο Φιρκά δεσπόζει στην βορειοδυτική πλευρά, στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς στα μέσα του 16ου αιώνα, λίγο πριν πέσει η πόλη στα χέρια των Τούρκων και ονομαζόταν τότε «Revellino del Porto». Η χρήση του Φρουρίου Φιρκά ήταν καθαρά οχυρωματική, ενώ η διαμόρφωση του χώρου εσωτερικά εξυπηρετούσε στρατώνες και αποθήκες πολεμικού υλικού. Μια μεγάλη δεξαμενή στο κέντρο χρησίμευε για την συγκέντρωση του νερού από τις στέγες, ήταν μάλιστα θολωτή.

  • Φρούριο Σφακίων

    Το φρούριο Σφακίων βρίσκεται στην ανατολική άκρη της Χώρας των Σφακίων. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 15ο - 16ο αιώνα πάνω σε προϋπάρχον Βυζαντινό «φρουρίδιο». Ήταν πολύ μικρό, με έναν μόνο πύργο και η φρουρά του αποτελούνταν από 15 άντρες, με τον επικεφαλής τους που λεγόταν Καπουλέτος.

  • Φρούριο Σούδας

    Το ενετικό φρούριο της Σούδας βρίσκεται πάνω στο ομώνυμο νησί απέναντι από το φρούριο Ιτζεδίν, ανατολικά των Χανίων. Υπήρξε ένα από τα πιο ανθεκτικά στις επιθέσεις των Τούρκων κάστρα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

  • Φρούριο Ιτζεδίν

    Το φρούριο Ιτζεδίν βρίσκεται ανατολικά του λιμανιού της Σούδας, πάνω στη θάλασσα κοντά στο χωριό Καλάμι, 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Χτίστηκε από τον Τούρκο Ρεούφ Πασά το 1872, λίγο πριν την απελευθέρωση της Κρήτης και πήρε το όνομα του από τον πρωτότοκο γιο του Τούρκου Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν.

  • Φρούριο Αγίας Ρουμέλης

    Στην έξοδο του νοτίου άκρου του πολυξακουσμένου φαραγγιού της Σαμαριάς, στη νότια πλευρά των Χανίων, βρίσκεται το φρούριο της Αγίας Ρουμέλης. Το  μεταβυζαντινό αυτό φρούριο κτίστηκε από τους Τούρκους τον 18ο αιώνα σε ύψωμα 190 μέτρων, στο βουνό βόρεια του ομώνυμου χωριού.

  • Προμαχώνας Lando

    Ο Προμαχώνας Lando είναι γνωστός και ως Προμαχώνας Schiavo ή Αγίου Δημητρίου.  Καλύπτει τη νότιο-δυτική γωνία των ενετικών οχυρώσεων της παλιάς πόλης των Χανίων και πήρε το όνομα του από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που ήταν η Μητρόπολη των Χανίων την εποχή της Eνετοκρατίας και βρίσκεται  μεταξύ των σημερινών οδών Σκρύδλωφ και Μπετόλο. Οι ονομασίες Προμαχώνας Lando και Schiavo προέρχονται από τα ονόματα των  Ενετών Αξιωματούχων που επέβλεψαν την κατασκευή του.

  • Παλαιόκαστρο

    Το φρούριο Παλαιόκαστρο  βρίσκεται  στην τοποθεσία της αρχαίας Απτέρας, ανατολικά των Χανίων. Κτίστηκε από τους Ενετούς όταν κατέκτησαν την Κρήτη, για να ενισχύσουν και να προστατεύσουν τον κόλπο της Σούδας. Τα τείχη του Παλαιόκαστρου είχαν ύψος 3 μέτρα, ενώ το πάχος του ς έφτανε το ενάμιση μέτρο σε κάποια σημεία.

  • Κουλές Λουτρού

    Ο Κουλές του Λουτρού είναι ένα τουρκικό φρούριο που κτίστηκε πιθανότατα το 1868 στο ύψωμα, πάνω από το λιμανάκι του οικισμού του Λουτρού, που βρίσκεται στα νότια των Χανίων, στα Σφακιά.

  • Κάστρο Σελίνου

    Το Κάστρο Σελίνου στην Παλαιόχωρα των Χανίων ιδρύθηκε από τους Ενετούς. Το φρούριο ήταν περίπου τετράγωνο. Ήταν εφοδιασμένο με δύο πύργους στη νότια πλευρά κι ένα στη βόρεια. Είχε, όπως όλα τα φρούρια, χώρους στρατωνισμού, κατοικίες αξιωματούχων, μικρή εκκλησία και δεξαμενές νερού. Οι δύο αυτοί πύργοι φαίνονται ακόμη και σήμερα ανάμεσα στα χαλάσματα του Κάστρου του Σελίνου.

Most Popular