Booking.com

Τραϊανούπολη

Η Τραϊανούπολη ιδρύθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Μάρκο Ούλπιο Τραϊανό, πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό, δίπλα στις ιαματικές πηγές, πολύ κοντά στον ποταμό Έβρο.

H Τραϊανούπολη, αποτέλεσε σπουδαίο διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής για πολλούς αιώνες, με έντονο χριστιανικό στοιχείο ήδη από την ίδρυσή της. Εδώ μαρτύρησε η Αγία Γλυκερία το 161 μ.Χ., επειδή αρνήθηκε να προσκυνήσει τον Δία.

Κατά τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους η Τραϊανούπολη γνωρίζει την μεγαλύτερη ακμή της, ενώ ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός επισκεύασε τα τείχη της, δείχνοντας έτσι την φροντίδα της κεντρικής διοίκησης προς το κέντρο αυτό. Η πρώτη σημαντική καταστροφή της πόλης καταγράφηκε το 1206, ενώ ερημώνεται τελείως γύρω στα 1340.

Έκτοτε υπάρχουν αναφορές για τα λουτρά της, ενώ το τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα κατασκευάστηκε από Οθωμανό στρατηγό στην Τραϊανούπολη η «Χάνα», ένα ιδιότυπο, επίμηκες κτίσμα. Αποτελείται από δύο χώρους, από τους οποίους, στον πρώτο σώζονται εστίες και στον δεύτερο ο πλινθόκτιστος θόλος. Υπολογίζεται πως χρησίμευε ως σταθμός κρατικών υπαλλήλων και στρατιωτών ή κατά άλλους σαν Χάνι, γι’ αυτό και είναι γνωστή και με το όνομα «Χάνι του Έβρενος Μπέη».

Στα τέλη του 15ου τοποθετείται η κατασκευή των τεσσάρων λουτρώνων που βρίσκονται δίπλα στη Χάνα. Πρόκειται για θολωτές κατασκευές με μικρά παράθυρα και χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες των Λουτρών της Τραϊανούπολης για τους μετέπειτα αιώνες.

Στο λόφο Αγίου Κωνσταντίνου απέναντι από τα Λουτρά της Τραϊνούπολης, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, διατηρούνται ερείπια από τον περίφημο τεκέ Ισκλάρ, κέντρο συνάθροισης Δερβίσηδων.

Most Popular