Booking.com

Κορώνη

Η Κορώνη είναι μια μικρή κωμόπολη στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου. Χτισμένη αμφιθεατρικά, με γραφικά σπίτια, την προκυμαία και το επιβλητικό κάστρο της, στην άκρη της χερσονήσου.  Η Κορώνη ήταν σημαντική ήδη από τα βυζαντινά χρόνια, οχυρώθηκε όμως από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και μαζί με τη Μεθώνη ήταν τα δύο από τα σπουδαιότερα κέντρα της Bενετίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα στη μικρή πόλη, που διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική της ταυτότητα, θα περπατήσετε στα λιθόστρωτα σκαλιά και θα θαυμάσετε τα αξιοθέατα: το αρχοντικό του οπλαρχηγού Καραπαύλου, την παραδοσιακή κεντρική πλατεία, την «πιάτσα» της πόλης, τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που κτίστηκε το 1864, και το επιβλητικό ρολόι του 1909.

Γύρω από την πλατεία βρίσκονται τα πάντα, εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. Από τα αριστερά της πλατείας θα κατευθυνθείτε στο γραφικό λιμάνι της Κορώνης, με τα παλιά αρχοντικά, τις καφετέριες και τις ταβέρνες.

Ένα μικρό αλσύλλιο με φοινικόδεντρα, με την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας Ελεήστρας, είναι από τα σημεία που δεν πρέπει να παραλείψετε, όπως και την πανέμορφη παραλία Ζάγκα. Στα ανοιχτά της Κορώνης βρίσκεται το νησάκι Βενέτικο,  ενώ λίγο πιο δυτικά το νησάκι Σχίζα, στα οποία μπορείτε να φτάσετε με τουριστικά καΐκια.

Η Κορώνη εκτός από την παραλία του Κάστρου  και την μικρή παραλία μπροστά στο λιμανάκι της, περιτριγυρίζεται από πολλές όμορφες αμμουδερές παραλίες, που προσεγγίζονται εύκολα μετά από μαγευτικές διαδρομές στο ελαιόφυτο τοπίο. Η Φοινικούντα με την πανέμορφη παραλία στον δρόμο προς τη Μεθώνη, αλλά και ο δρόμος βόρεια προς το Πεταλίδι  ξεδιπλώνουν ακρογιαλιές και όμορφες τοποθεσίες.

Ο Παυσανίας αναφέρει δύο εκδοχές για την ονομασία της Κορώνης. Σύμφωνα με την πρώτη, πήρε το όνομά της από την Κορώνεια της Βοιωτίας καθώς ιδρύθηκε από αποίκους από την πόλη αυτή με αρχηγό τον Επιμηλίδη. Σύμφωνα με τη δεύτερη, μία χάλκινη κορώνη (νόμισμα) που βρέθηκε κατά την ανέγερση των τειχών της ήταν η αιτία της ονοματοδοσίας.

Η Κορώνη απέχει 51 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα,  30 χιλιόμετρα από την Μεθώνη και 39 χιλιόμετρα από την Πύλο.

Μπάρμπας στην Κορώνη

Μια φράση που… αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει, έχετε σίγουρα ακούσει: «Έχει μπάρμπα στην Κορώνη», λένε, θέλοντας να τονίσουν την εξουσία. Κατά την Τουρκοκρατία, ο γενικός διοικητής του Μοριά ήταν ο πασάς της Τριπολιτσάς. Λέγεται ότι ο μόνος άρχοντας που δεν υπάκουε στην εξουσία του ήταν ο μπέης της Κορώνης, γιατί, σύμφωνα με έθιμο της εποχής, στην Κορώνη έστελναν για μπέη ένα στενό συγγενή του σουλτάνου. Έτσι, ο μπέης της Κορώνης υπαγόταν διοικητικά στον πασά της Τριπολιτσάς, όμως τον επηρέαζε σημαντικά και ο πασάς δεν τολμούσε να του αρνηθεί κανένα ρουσφέτι.

Most Popular