Booking.com

Ιερό του Παμίσου

Το Ιερό του Παμίσου, μετά από αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή της Μεσσηνιακής πεδιάδας, αλλά και από μαρτυρίες του Στράβωνα και του Παυσανία, βρισκόταν στις πηγές του ποταμού, στο σημερινό χωριό Άγιος Φλώρος.

Ο Παυσανίας στα «Μεσσηνιακά» του, κάνοντας αναφορά στον ποταμό Πάμισο, αναφέρει τη λατρεία του ποτάμιου Θεού Πάμισου, στον οποίο μάλιστα προσέδιδαν θεραπευτικές ιδιότητες. Μια από τις πηγές του Πάμισου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού, απέναντι από την ανακαινισμένη εκκλησία των Αγίων Φλώρου και Λαύρου, πλάι στον αιωνόβιο και υπερμεγέθη πλάτανο.

Στη βορεινή πλευρά του χωριού, υπάρχουν δύο μικρές σ’ επιφάνεια, αλλά βαθιές λίμνες, σκεπασμένες με νούφαρα και άλλα υδροχαρή φυτά. Λέγονται «Μάτια» και πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή ήλθαν στο φως τα ερείπια του Ιερού του Παμίσου. Πρόκειται για  αρχαίο ιερό του Ασκληπιού, δωρικού ρυθμού, με μια μαρμάρινη στήλη με την επιγραφή: «ΑΣΚΛΑΠΙΟΔΩΡΟΣ ΠΑΜΙΣΩΙ» και μία ακόμα που γράφει: «ΔΕΞΙΠΠΟΣ EYXHN ΕΠΗΚΟΩ ΠΑΜΙΣΩ».

Πολλά ακόμα σημαντικά ευρήματα ήλθαν στο φως στο Ιερό του Παμίσου: πέντε κούροι, αρκετά ορειχάλκινα αγαλμάτια που παριστάνουν μικρά παιδιά με παραμορφωμένα μέλη, ειδώλια, κυρίως μπρούτζινα και πήλινα, που απεικονίζουν ανθρώπους, θεούς και ήρωες, καθώς και ζώα, ιδίως ταύρους, που απεικόνιζαν τον ποτάμιο θεό.

Αρκετά  από τα ευρήματα του Ιερού του Παμίσου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, ενώ τα ορειχάλκινα ευρήματα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Most Popular