Booking.com

Κάμπος Αβίας

Σε μια καθαρά αγροτική περιοχή, 22 χλμ. από την Καλαμάτα βρίσκεται ένα από τα γραφικότερα κεφαλοχώρια της Μεσσηνιακής Μάνης, ο Κάμπος Αβίας. Στην καρδιά των απέραντων ελαιώνων της μεσσηνιακής γης, ο Κάμπος διαδέχτηκε στον χώρο την αρχαία Γερηνία (ή Γέρηνα ) και την προγενέστερη μυκηναϊκή Ενόπη, ένα από τα “ευ ναιόμενα πτολίεθρα” (επτά καλά πολίσματα) του Αγαμέμνονα, κατά τον Όμηρο. Εκεί, σύμφωνα με τον Παυσανία, κατέφυγε ο Νέστορας, βασιλιάς της Πύλου, όταν η πόλη του καταλήφθηκε απ’ τον Ηρακλή, μεταφέροντας και ενταφιάζοντας στην περιοχή τα οστά του Μαχάονος, γιου του Ασκληπιού, που σκοτώθηκε στον Τρωικό πόλεμο.

Στη θέση Γαρμπελιάς Κάμπου, εντός του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, έχει βρεθεί σε αρκετά καλή κατάσταση ο μυκηναϊκός  θολωτός βασιλικός “τάφος του Μαχάονα”, χρονολογούμενος γύρω στο 1250 π.Χ. όπως κι ένα ακόμη οικοδόμημα που είτε πρόκειται για άλλον τάφο είτε για το αρχαίο “Τρικκαίον Ασκληπιείον” της Γερηνίας. Στον ίδιο χώρο, ο φιλίστωρ επισκέπτης θα συναντήσει το κάστρο της Ζαρνάτας καθώς κι ένα οικοδόμημα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, τον ερειπωμένο Πύργο Κουμουνδούρου, όπου πολιορκήθηκε κι εξοντώθηκε από τους Τούρκους ο Μπέης της Μάνης, καπετάν Κουμουντούρος και όπου γεννήθηκε ο απόγονός του, ο μετέπειτα Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος.

Επτά ακόμη κτίσματα στον Κάμπο, μεταξύ των οποίων η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις σημαντικές τοιχογραφίες και η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων με τις σπουδαίες αγιογραφίες, έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφθεί κανείς τον δίδυμο σταυρεπίστεγο ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (13ος αι.).

Στις 4 Δεκεμβρίου, στον εορτασμό της πολιούχου του Κάμπου, Αγίας Βαρβάρας, παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από τους τοπικούς συλλόγους και προσφέρονται τοπικά εδέσματα.

Most Popular