Booking.com

Πύλος

Χτισμένη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου μέσα στο πανέμορφο περιβάλλον της Μεσσηνιακής γης και αγναντεύοντας το Ιόνιο πέλαγος, η Πύλος, η γραφική αυτή κωμόπολη των 2.500 κατοίκων, μαγεύει με την ομορφιά της ντόπιους και επισκέπτες. Η Πύλος είναι γνωστή από την περίφημη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827) στην οποία η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων ήταν η απαρχή της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό.

Η Πύλος είναι μια νέα πόλη, η οποία κτίστηκε το 1828 μετά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου από τους Γάλλους μηχανικούς του στρατηγού Mαιζόν και κατοικήθηκε από Mικρασιάτες, Eπτανήσιους και Μοραΐτες. Δανείστηκε το όνομά της από τη γειτονική ομηρική Πύλο του φημισμένου Νέστορα. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με ιδιόμορφο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Κυριαρχεί η πανέμορφη πλατεία με το επιβλητικό μνημείο των τριών Ναυάρχων με συμπαραστάτες δυο κανόνια από την Ναυμαχία του Ναβαρίνου, ένα Βενετσιάνικο και ένα Τούρκικο. Τα σπίτια της Πύλου είναι πέτρινα, άσπρα, με κόκκινες στέγες και αυλές.

Το λιμάνι της Πύλου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου, με μήκος 4800μ και πλάτος 3600μ.. Το βάθος της θάλασσας φτάνει τα 50μ.. Η νήσος Σφακτηρία  μπροστά από τον όρμο του Ναυαρίνου, λειτουργεί σαν φυσικός κυματοθραύστης. Στα νότια του νησιού βρίσκεται η νησίδα Πύλος ή Τσιχλι -μπαμπά ή Φανάρι. Εκεί, το 1890 η Γαλλική Δημοκρατία έφτιαξε μνημείο για τους Γάλλους νεκρούς της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Στο κέντρο του όρμου του Ναυρίνου βρίσκεται η βραχονησίδα Χελωνήσι ή Χελωνάκι που ονομάστηκε έτσι επειδή το σχήμα της μοιάζει με χελώνα. Πάνω στο Χελωνήσι έχει στηθεί μνημείο για τους Άγλλους πεσόντες στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στην άκρη του οικισμού, στο νότιο τμήμα του όρμου, δεσπόζει το Νιόκαστρο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια στην Ελλάδα με υπέροχο πευκώνα και σημαντικά μνημεία, που αποτελεί ένα έξοχο δείγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής από τον 16ο αιώνα και μετέπειτα. Μέσα στο Νιόκαστρο στεγάζεται στο κτίριο του Πασά,  το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ένα καινούριο μουσείο με σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς από τις θάλασσες και τα ναυάγια της Πελοποννήσου.

Οι  στρατώνες του Mαιζώνος, το  μακρόστενο λίθινο διώροφο κτήριο, το οποίο θα δείτε στα αριστερά σας καθώς εισέρχεστε στο κάστρο, χρησιμοποιείται από το κέντρο ενάλιων αρχαιοτήτων. Σε κεντρικό σημείο υψώνεται η εκκλησία της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος. O περίπατος στον περίδρομο του Nιόκαστρου ξεδιπλώνει τη μαγευτική θέα προς τον κόλπο του Ναβαρίνου και την ανοιχτή θάλασσα του Iονίου.

Ψηλά στον λόφο πάνω από την Πύλο υψώνεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου, στο λιμάνι βρίσκεται το Δημαρχείο και δίπλα του η ανακαινισμένη διώροφη οικία του ολυμπιονίκη Kωστή Tσικλητήρα, όπου φιλοξενείται η αξιόλογη Συλλογή του φιλέλληνα René Puaux.

Στο διατηρητέο Παλιό Γυμνάσιο φιλοξενείται το Ινστιτούτο Aστροσωματιδιακής Φυσικής «Nέστωρ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπου εκπονείται ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά πειράματα παγκοσμίως, με την τοποθέτηση Υποβρύχιου Τηλεσκοπίου Νετρίνων  στον πυθμένα της θάλασσας.  Το αρχαιολογικό μουσείο Πύλου  στεγάζει ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφές στην περιοχή της Πυλίας και χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Βόρεια της Πύλου βρίσκεται, στο Ιόνιο, ο εκπληκτικής, ομορφιάς όρμος της Βοϊδοκοιλιάς  με την παραλία του και από πάνω δεσπόζει το Παλαιόκαστρο από το οποίο η θέα μαγεύει. Η λιμνοθάλασσα Διβάρι, βόρεια της Πύλου μεταξύ του χωριού Γιάλοβα και του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς έχει ενδιαφέρον τόσο οικολογικό όσο και αρχαιολογικό. Η περιοχή έκτασης 6000 στρεμμάτων είναι σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός πουλιών και φιλοξενεί την χελώνα Caretta-Caretta αλλά και τον αφρικανικό Χαμαιλέοντα.

Στο δρόμο Χώρας – Πύλου, 15χλμ από την Πύλο, στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, δίπλα στο δρόμο , βρίσκεται το ανάκτορο του Νέστορα , με εξαιρετική θέα προς τον όρμο του Ναυαρίνου και τη Βοϊδοκοιλιά.

Ιστορία

Η Πύλος, αναφέρεται από τον Όμηρο ως το Βασίλειο του Νέστορα που, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον μυθικό Πύλο και αρχικά ονομαζόταν Κορυφάσιο. Στην κλασσική αρχαιότητα ήταν σχεδόν συνεχώς κάτω από την κυριαρχία της Σπάρτης.

Στα Βυζαντινά χρόνια, περί τον 6ο αιώνα (τότε λεγόταν «Ζόγκλος»), καταλήφθηκε από τους Αβάρους και ονομάστηκε Αβαρίνος, απ’ όπου προήλθε, κατά μία άποψη και η ονομασία Ναβαρίνο, εκ συνεκφοράς «νέο αβαρίνο», κατά την οποία και προσδιοριζόταν όλος ο κόλπος της Πυλίας με τα γύρω φρούρια, απέναντι από τα νησιά Πρώτη και Σαπιέντζα, από τα οποία και ισαπέχει. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το όνομα Ναβαρίνο είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «μέρος με σφεντάμια».

H μοιρασιά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Φράγκους και τους Λατίνους της 4ης Σταυροφορίας φέρνει τον Nικόλαο B’ Saint Omer κυρίαρχο στην περιοχή και ιδρυτή (1278) του Παλαιόκαστρου, βίγλα οχυρή για τον έλεγχο των θαλασσών και των ακτών. Το 1460 το Ναυαρίνο κατακτάται από τους Οθωμανούς οι οποίοι τελικά διαλέγουν ως νέο ορμητήριό τους το νεόχτιστο (1573) Nιόκαστρο.

Tην αποτυχημένη εξέγερση των Ορλωφικών (1770) οι κάτοικοι του Nαυαρίνου πλήρωσαν με απάνθρωπες σφαγές από τη μεριά των Αλβανών. Στον όρμο του Ναυαρίνου διεξήχθη η λυτρωτική Ναυμαχία του Nαυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) ανάμεσα στους Tουρκο-Αιγύπτιους και τον συμμαχικό των ευρωπαϊκών δυνάμεων στόλο, που οριστικοποίησε τη νέα, για την περιοχή και για όλη την Ελλάδα, κατάσταση: την ελευθερία!

Ο Δήμος Πυλίων σχηματίστηκε με το Β.Δ. της 9ης Απριλίου 1835 το οποίο δημοσιεύτηκε στην Ε.τ.Κ. ως Δήμος της επαρχίας Μεθώνης. Κατατάχθηκε στην Γ’ τάξη με πληθυσμό 782 κατοίκους με έδρα την Πύλο (Νεόκαστρον). Ο δημότης της Πύλου ονομάστηκε Πύλιος.

Σήμερα η Πύλος είναι σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και έχει αναπτυχθεί σημαντικά ο τουρισμός αφού όλη η περιοχή είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Για την ανάπτυξη του τουρισμού της Πύλου, βασικότατο ρόλο έπαιξε η δημιουργία της τουριστικής μονάδας COSTA NAVARINO του μακαρίτη, πλέον, καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, που είναι το «καμάρι» της περιοχής και είναι η μεγαλύτερη τουριστική μονάδα της όχι μόνο της Μεσογείου και της Ευρώπης, αλλά μια από τις 2-3 μεγαλύτερες και καλύτερες παγκοσμίως.

Πρόσβαση:

Η Πύλος απέχει 290 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 216 από την Πάτρα και 51 από την Καλαμάτα.  Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι αυτό της Καλαμάτας (40 λεπτά).

Most Popular