Booking.com

Υποβρύχιο Τηλεσκόπιο Νετρίνων

Στον πυθμένα της θάλασσας της Μεθώνης, έξω από την Πύλο, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της αστροσωματιδιακής φυσικής εγχείρημα, το οποίο έχει λάβει το όνομα NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research), με σαφή αναφορά στον μυθικό βασιλιά της Πύλου. Εγκαταστάθηκε σε βάθος 4.200 μέτρων, στο σημείο όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου, το Φρέαρ των Μεσσηνιακών Οινουσσών, στα 5.121 μέτρα.

Πρόκειται για ένα υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων, αυτών των σχεδόν άυλων, αόρατων σωματιδίων, τα οποία θεωρούνται ικανά να δώσουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για το παρελθόν, όσο και για το μέλλον του Σύμπαντος. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση στο βυθό της θάλασσας αρκετών δωδεκαώροφων πύργων μεγάλου ύψους, που όλοι θα συνθέτουν το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων. Ο κάθε όροφος θα είναι εξαγωνικός, ενώ η κάθε γωνία θα περιλαμβάνει ευαίσθητους φωτοπολλαπλασιαστές, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την ανίχνευση του νετρίνου, όταν αυτό αλληλοεπιδράσει με μόρια του νερού.

Η επιλογή του βυθού της θάλασσας έγινε διότι το νερό απορροφά την κοσμική ακτινοβολία, η οποία δυσκολεύει την ανίχνευση των περίεργων αυτών σωματιδίων. Πρόσφατα τοποθετήθηκε το πρώτο πάτωμα, σε βάθος 4 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη δημιουργία υποβρύχιου τηλεσκοπίου νετρίνων.

Most Popular