Booking.com

Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας

Στην Αργολίδα, περίπου 5 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται η Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας, το άλλοτε κέντρο του μυκηναϊκού κόσμου.

Σήμερα η Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας, συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση της αργολικής πεδιάδας.

Οι μυθικοί κύκλοι του Βελλερεφόντη, του Περσέα, και του Ηρακλή, συνδέονται με την Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας. Ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της πόλης ήταν ο Προίτος, αδερφός του βασιλιά του Άργους, ο οποίος μετά από διαμάχη που είχε μαζί του, κατέφυγε στη Λυκία, παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά και με τη βοήθεια Κυκλώπων, γύρισε και ίδρυσε το δικό του βασίλειο.

Πρώτος έσκαψε στην Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής το 1831, ενώ οργανωμένες αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1884-1885 από τον Ερρίκο Σλήμαν, και συνεχίστηκαν από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Κάποια από τα ευρήματα των ανασκαφών της Ακρόπολης εκτίθενται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Στην Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας έχουν παρατηρηθεί τέσσερις διαφορετικές οικοδομικές περίοδοι, αλλά μόλις στο τέλος του 13ου π.Χ. αιώνα, φαίνεται τα τείχη και το ανάκτορο να  παίρνουν την τελική μορφή τους. Τα κυκλώπεια τείχη της Ακρόπολης περιβάλλουν ολόκληρο το λόφο, και δημιουργούν ισχυρή οχύρωση που περικλείει έκταση περίπου 20.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το 1828, ο Καποδίστριας ιδρύει νότια της Ακρόπολης της αρχαίας Τίρυνθας κτήριο για τη λειτουργία αγροτικής σχολής. Στο ίδιο σημείο σήμερα, στεγάζονται οι αγροτικές φυλακές της Νέας Τίρυνθας.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, ο επισκέπτης συναντά τον θολωτό τάφο της Τίρυνθας, το περίφημο μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας, κι ένα από τα παλιότερα γνωστά ελληνικά ιερά, το αρχαίο Ηραίο.

Most Popular