Booking.com

Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών

Ο αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών βρίσκεται στο χωριό Μυκήνες του Δήμου Άργους-Μυκηνών και σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιόμετρο απ’ αυτό.

Ο αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών με το ανάκτορο των Μυκηνών, το σημαντικότερο κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού, του δεύτερου πολιτισμού επί ευρωπαικού εδάφους, είναι ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο σ’ ολόκληρη την Αργολίδα.

Η άλλοτε μητρόπολη του μυκηναϊκού κόσμου, ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών, δεσπόζει μέσα στην αργολική πεδιάδα κι είναι ότι έχει απομείνει από τη ζωή και τα έργα των Μυκηναίων και των προγόνων τους, που μεταγενέστερα επηρέασαν τη διεθνή τέχνη και λογοτεχνία. Έτσι από το 1999, συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών, αποτελεί το σπουδαιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού που γέννησε έναν από τους σπουδαίοτερους πολιτισμούς στην Ελλάδα. Οι ανασκαφές στον χώρο ξεκίνησαν το 1874-1876 από τον Ερρίκο Σλήμαν και συνεχίζονται ακόμη.

Για τον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών η παράδοση αναφέρει ότι ο Περσέας, ένας από τους γιους του Δία, ίδρυσε τις Μυκήνες, καθώς για την κατασκευή τους χρησιμοποίησε μυθικά όντα από την Ασία, τους κύκλωπες, εξαιτίας των οποίων τα τείχη τους ονομάστηκαν κυκλώπεια. Τα τείχη αυτά κατασκευάστηκαν σε τρεις διαφορετικές φάσεις, ενώ η οχυρωμένη περιοχή έχει κάτοψη σχεδόν τριγωνικού σχήματος και καταλαμβάνει 30.000 τετραγωνικά μέτρα!

Επιπλέον, με τον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών συνδέεται η δυναστεία των Ατρείδων, που επιβλήθηκε σ’ όλους τους ηγεμόνες της Πελοποννήσου, ο αρχιστράτηγος της Τροίας, ο Αγαμέμνων, η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος των ομηρικών επών.

Το εντυπωσιακότερο δημιούργημα μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής και έδρα της διοίκησης του κράτους στον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών αναμφισβήτητα αποτελεί η Ακρόπολη, όμως εξίσου σημαντικοί είναι και οι μικρότεροι οικισμοί που υπήρχαν εκτός αυτής. Κατά την επίσκεψή σας εκεί μπορείτε να δείτε διάσπαρτα και τα εξής μνημεία: την περίφημη Πύλη των Λεόντων, τη σιταποθήκη, τον Ταφικό Κύκλο Α’ και Β’, το αρχαίο θρησκευτικό κέντρο, ένα εργαστήριο καλλιτεχνικών, μια υπόγεια δεξαμενή, κορυφαίο μηχανικό έργο της εποχής, το προπύλαιο του ανακτόρου, αλλά και τ’ απομεινάρια του ίδιου του βασιλικού ανακτόρου που μαρτυρούν την παλιά αίγλη της ζωής σ’ αυτό.

Most Popular