Δασκαλειό


Το Δασκαλειό (ή Δασκαλιό) ένα από τα μικρά νησιά  στην Αργολίδα, βρίσκεται πίσω από τη νησίδα της Ρόμβης και είναι το μικρότερο από τα τρία στον κόλπο του Τολού.

Για την ονομασία του μικρού αυτού νησιού με τη χαμηλή θαμνώδη βλάστηση, υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία αναφέρει ότι πήρε το όνομά του από το κρυφό σχολειό που λειτουργούσε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στη βυζαντινή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής Δασκαλειού.

Η δεύτερη εκδοχή κάνει λόγο για παραφθορά του Scogio di Tolon, όπως ονομαζόταν το λιμάνι του Δασκαλειού από τους ναυτικούς και τους σύγχρονους Ιταλούς γεωγράφους.

Το Δασκαλειό όπως και η Ρόμβη, χρησιμοποιήθηκαν ως νησιωτικά καταφύγια και διέθεταν ισχυρή οχύρωση, αφού αποτέλεσαν τόπο κατοικίας των ντόπιων πληθυσμών από τις επιδρομές των Βησιγότθων, των Σλάβων, Αβαροσλάβων και Αράβων ανα τους αιώνες.

Πάνω στο Δασκαλειό υπάρχουν επίσης ερείπια ενός ενετικού κάστρου.

Η παραλία του μικρού νησιού έχει βότσαλο, είναι μικρή και απομονωμένη και θεωρείται κατάλληλη για καταδύσεις.

Το Δασκαλειό το οποίο είναι ακατοίκητο, είναι προσβάσιμο με σκάφος ή με ενοικιαζόμενα κανό και θαλάσσια ποδήλατα από το Τολό και έχει μια μικρή προβλήτα.


Checkout more destinations:

GO!

Select Chapters
to show on the map
Select Chapters to show on the map info
You can select as many chapters as you want. Everytime you check one from the list below, the relevant pins are shown on the map. You can come back to change your selection whenever you want. You can select a whole chapters, or some of its subchapterss. Next to each selection you can see the amount of pins that will be shown on the map.
Hide
Show