Booking.com

Πρόσυμνα

Η Πρόσυμνα  είναι ένα χωριό που βρίσκεται στα όρια των νομών Αργολίδας  και Κορινθίας, 14 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Άργους και ανήκει στο Δήμο Άργους-Μυκηνών.

Η Πρόσυμνα, που κατά το παρελθόν λεγόταν Μπερμπάτι και είναι χτισμένη στους πρόποδες λόφων της βόρειας Αργολίδας, είναι μια κλειστή κοιλάδα που επικοινωνεί με την αργολική πεδιάδα μέσω του φαραγγιού της Κλεισούρας, όπου υπάρχει το  γεφύρι του Αστερίωνα.

Στη μυκηναϊκή εποχή η περιοχή αποτέλεσε αγροτικό και βιοτεχνικό κέντρο που εφοδίαζε την πόλη των Μυκηνών, ενώ ήταν σημαντικός σταθμός στην Κοντοπορεία οδό, που συνέδεε την Αργολίδα με την Κορινθία. Η οδός αυτή ξεκινούσε από Κόρινθο και ακολουθούσε τη διαδρομή Χιλιομόδι – Αρχαία Τενέα – Κλεισούρα Αγιονορίου – Πρόσυμνα, κατέληγε στο Άργος  και ήταν ιδιαίτερα σημαντική στη βυζαντινή εποχή, τη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία.

Τα ίχνη του οδικού δικτύου των μυκηναϊκών χρόνων, σώζονται σε αρκετά σημεία και αποτελούν πόλο έλξης πεζοπορικών συλλόγων, οι οποίοι οργανώνουν εκδρομές και πεζοπορίες από την ακρόπολη των Μυκηνών μέχρι την Αρχαία Πρόσυμνα.

Στο μέσον της Κοντοπορείας, το φρούριο του Αγιονορίου κεντρίζει το μάτι του επισκέπτη, και γύρω από αυτό υπάρχουν πολλές εκκλησίες (εξού και το όνομα Αγιονόρι).

Στην περιοχή της Πρόσυμνας, του Αγιονορίου και της Κλεισούρας, διαδραματίστηκε  η δεύτερη φάση της μάχης των Δερβενακίων το 1822, όπου ο Δράμαλης υπέστη συντριπτική ήττα από το Νικηταρά, «αναζωπυρώθηκε» η ελληνική επανάσταση και ουσιαστικά καταξιώθηκε ο. Κολοκοτρώνης. Ένα αξιοθέατο για όσους λατρεύουν τα γεφύρια, είναι το τρίτοξο καλοδιατηρημένο και πανέμορφο γεφύρι που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο πριν τη νότια είσοδο του χωριού. Είναι χτισμένο στο ρέμα του Ταξιάρχη και κατεβαίνει από το ξωκλήσι της Πρόσυμνας. Το ρέμα στερεύει τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά το χειμώνα έχει άφθονο νερό.

Οι 500 περίπου κάτοικοι της Πρόσυμνας ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, κυρίως με καλλιέργειες καπνού και ελιών και κτηνοτροφία αιγοπροβάτων.  Στο αρβανιτοχώρι, όπου ακόμα και σήμερα οι μεγαλύτεροι μιλούν ακόμα τα αρβανίτικα, ο επισκέπτης θα δει την Αγία Αικατερίνη και την Αγία Παρασκευή, τις εκκλησίες του οικισμού, αλλά και το μουσικό σχολείο. Ο θολωτός τάφος, ο «τάφος του δασκάλου» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι πάνω στο λόφο του Μαστού. Η Πρόσυμνα που κάηκε επί κατοχής και έχει αλλάξει τρεις φορές τοποθεσία, έχει ταβέρνες που μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει τη γκιόσα, καφενεία για να απολαύσει τον καφέ του, φαρμακείο αλλά και σούπερ μάρκετ.

Most Popular