Νέα Βύσσα

Η Νέα Βύσσα είναι η βορειότερη κωμόπολη της Ελλάδας, με πληθυσμό περίπου 2.800 κατοίκους. Απέχει 12 χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα στην εύφορη πεδιάδα που σχηματίζει ο ποταμός Έβρος.

Οι κάτοικοί της προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από τον πανάρχαιο ισχυρότατο και πολεμικό λαό της Θράκης των Βησσών. Κατά την Τουρκοκρατία, βρέθηκαν να ζουν κοντά στην Αδριανούπολη στον οικισμό Μπόσνα (Μποσνοχώρι), που είχε ονομαστεί έτσι επειδή εκεί βρίσκονταν Βόσνιοι αιχμάλωτοι των Τούρκων.

Το 1920 με την απελευθέρωση της περιοχής η Μπόσνα ονομάστηκε Βύσσα. Τον Αύγουστο το 1923, με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, η Μπόσνα δόθηκε στους Τούρκους και οι κάτοικοί της μετεγκαταστάθηκαν στην τωρινή τοποθεσία, 4 χιλιόμετρα νοτιότερα, στο τουρκικό Αχυροχώρι που το 1932 μετονομάστηκε σε Νέα Βύσσα.

Το Μποσνοχώρι υπήρξε γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή (1873-1950) που υπήρξε δάσκαλος του Αϊνστάιν και ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς παγκοσμίως. Σήμερα στη Νέα Βύσσα ο πολιτιστικός σύλλογος λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο στο πνευματικό κέντρο της πόλης.

Φθάνοντας κανείς στη Νέα Βύσσα μένει εντυπωσιασμένος από τα πλινθόκτιστα παλιά σπίτια του χωριού με τα πέτρινα γαλάζια θεμέλια, καθώς τα πρώτα σπίτια της πόλης κτίστηκαν από πέτρα προερχόμενη από το χωριό Πετράδες.

Ο πολιούχος της Νέας Βύσσας είναι ο Άγιος Γεώργιος στον οποίο και είναι αφιερωμένος ο Μητροπολιτικός Ναός.