Booking.com

Πλατεία και Πύργος Καμπάνας

Η πλατεία Καμπάνας βρίσκεται στο Αργοστόλι και είναι ο τόπος όπου κάηκε το Libro d’ Oro της Κεφαλονιάς το 1797, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την τοπική κοινωνία, χωρίς τίτλους ευγενείας και διαχωρισμούς.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Σπύρο Λουκάτο, επί Αγγλοκρατίας, η πλατεία της Καμπάνας ήταν τόπος των βασανιστηρίων και μαρτυρίων των αντιστασιακών του νησιού, οι οποίοι τις περισσότερες φορές υφίσταντο δημόσιο μαστίγωμα.

Στο κέντρο της πλατείας Καμπάνας θα δείτε την χαρακτηριστική γραφική τρόμπα-αντλία, μια βρύση από την οποία παλαιότερα έτρεχε πόσιμο νερό και χρησιμοποιήθηκε για την ύδρευση μέρους της παλιάς πόλης του Αργοστολίου. Τέσσερις πανύψηλοι φοίνικες, ηλικίας πάνω από 150 χρόνων στολίζουν επίσης την ιστορικότερη πλατεία της πόλης.

Στην άκρη της πλατείας Καμπάνας σήμερα υπάρχει γλυπτό μνημείο αφιερωμένο στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973 κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών. Πρόκειται για ορειχάλκινο έργο του Κεφαλονίτη καλλιτέχνη Μεμά Καλογηράτου που στήθηκε εδώ το 2010. Παριστάνει δύο μορφές νέων, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που βρίσκονται πολύ κοντά, δίνοντας το αίσθημα της ενότητας που διακατείχε και τους αγωνιστές.

Ο Πύργος της Καμπάνας

Γύρω στο 1790 υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε στην πλατεία ο «Πύργος του Ωρολογίου», που τότε εκτινόταν τουλάχιστον τρεις ορόφους πιο ψηλά από τα υπόλοιπα κτήρια της πόλης. Η καμπάνα του ρολογιού και ο χαρακτηριστικός ήχος της έδωσαν τελικά και στον πύργο αλλά και σε ολόκληρη την πλατεία την ονομασία που διατηρούν ως και σήμερα «Πλατεία και Πύργος Καμπάνας».

Το 1857, ο Πύργος Καμπάνας υψώθηκε κατά τρία περίπου μέτρα για να δεχθεί καινούριο μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, κατευθείαν από το Λονδίνο! Ειδικός «χορδιστής» φρόντιζε για την ολόσωστη λειτουργία του, ενώ μετά την Ένωση των Επτανήσων με την αρμοδιότητα αυτή επιφορτίστηκε ειδικός υπάλληλος του Δήμου. Εντοιχισμένο πάνω από την κεντρική πόρτα του Πύργου μπορεί κανείς να δει το έμβλημα των μοναχών του Τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης που θεωρείται το μεσαιωνικό έμβλημα της Κεφαλονιάς.

Στον Πύργο Καμπάνας φιλοξενήθηκαν εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και δημόσιες υπηρεσίες και γραφεία του ελληνικού κράτους μέχρι το 1953, όταν και το οικοδόμημα υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς. Μόλις το 1985 ακούστηκε ξανά η μεγάλη παλιά καμπάνα του πύργου, που είχε ευτυχώς διασωθεί. Από το 2000 έως σήμερα, στο ισόγειο του Πύργου Καμπάνας λειτουργεί Παραδοσιακό Καφενείο – Εκθετήριο, όπου μπορεί ο καθένας να απολαύσει τον καφέ του και να θαυμάσει εικόνες από την ιστορία του πύργου, την ιστορία της Κεφαλονιάς.

Most Popular