Booking.com

Φακός

Η νότια χερσόνησος της Λήμνου στα δυτικά, είναι ο Φακός, ένα μέρος όπου η φύση  έχει για άλλη μια φορά δείξει τον καλύτερό της εαυτό στο νησί.

Στο Φακό θα συναντήσετε σπάνια πουλιά και ζώα, που είτε περνούν κατά την μετανάστευσή τους είτε ζουν στην ήσυχη αυτή γωνιά της γης. Κιρκινέζια, θαλασσοκόρακες, μαυροπετρίτες και νησιώτικες πέρδικες, είναι μερικά από τα είδη αυτά, που μπορούν οι επισκέπτες να δουν, αναλόγως την εποχή του χρόνου.

Η ορεινή αυτή χερσόνησος συνδέεται με το υπόλοιπο νησί με το Διαπόρι, έναν αμμώδη ισθμό. Στο Φακό θα φτάσετε διασχίζοντάς τον, κατά προτίμηση με τα πόδια ώστε να έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το μεγαλείο της φύσης ανεμπόδιστα.

Σύμφωνα με κάποιες γεωλογικές μελέτες, ο Φακός κάποτε ήταν νησί, πιθανώς ακόμα και κατά την ελληνική αρχαιότητα, χωρίς να υπάρχουν όμως αξιόπιστες πηγές που να το βεβαιώνουν. Στον Φακό αναφέρονται και οι περιηγητές του Μεσαίωνα, που άλλοτε τον σημειώνουν ως νησί και άλλοτε ως χερσόνησο.

Οι τρεις κορυφές του Φακού δεν ξεπερνούν τα 350 μέτρα σε ύψος, ενώ οι ακτές του είναι γενικά απόκρημνες. Στο Φακό όμως σχηματίζεται και η παραλία Κόκκινα, μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Λήμνου. Στα ηφαιστειακά πετρώματα του εδάφους έχουν εντοπιστεί και κορμοί απολιθωμένων δέντρων, τμήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λήμνου.

Ποτέ στον Φακό δεν υπήρξε οικισμός κι έτσι η άγρια ζωή αναπτύχθηκε ανενόχλητη και διατηρήθηκε έως σήμερα. Μπορείτε όμως, ακολουθώντας κάποια από τις πολλές πεζοπορικές διαδρομές που ανοίγονται μπροστά σας, να δείτε χωράφια σπαρμένα και αμπέλια φορτωμένα με σταφύλια.

Στις ακτές του Φακού βλέπει κανείς και δύο βραχονησίδες, το Κόμπι και τα Καστριά, ενώ στο νοτιοδυτικό άκρο βρίσκεται το νησάκι Πράσο.

Στο νοτιοδυτικό άκρο του Φακού βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Ευθυμίας, της Αγιαθυμιάς, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, η ιστορία του οποίου συνδέεται με την ίδια την Αγία. Κατά την εικονομαχία, όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε΄ διέταξε να ρίξουν στη θάλασσα το λείψανο της Αγίας Ευφημίας, δυο αδέρφια το περισυνέλεξαν και το μετέφεραν στη Λήμνο, όπου φυλασσόταν για 30 περίπου χρόνια, ώσπου η αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία το μετέφερε πάλι στην Πόλη.

Πλησιέστερο χωριό στο Φακό είναι τα Τσιμάντρια.

Most Popular