Booking.com

Αρχαία Κυπαρισσία

Πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων στην Κυπαρισσία καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της Μεσσηνιακής αυτής πόλης ήδη από του προϊστορικούς χρόνους.  Η Αρχαία Κυπαρισσία, είναι γνωστή από τον Όμηρο ως «Κυπαρισσήεις» και καταγράφεται στις πινακίδες Γραμμικής γραφής Β΄ που βρέθηκαν στο Ανάκτορο του Νέστορος. Αναφέρεται στην Ιλιάδα ως μία από τις εννέα μεγάλες πόλεις του Μυκηναϊκού βασιλείου που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Την μεγαλύτερη ακμή της την απέκτησε μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου Μεσσηνιακού κράτους, το 369 π.Χ. οπότε και αναδείχθηκε σε σημαντικό λιμάνι.

Η Ακρόπολη

Τμήματα τειχών της Αρχαίας Κυπαρισσίας είναι εμφανή σε αρκετά σημεία στο Κάστρο της Κυπαρισσίας, ενώ έχουν βρεθεί και θραύσματα μυκηναϊκών αγγείων. Ανασκαφές στα δυτικά του Κάστρου έχουν αποκαλύψει αποσπασματικά σωζόμενα θεμέλια κτηρίου, πιθανότατα κατοικίας, η αρχαιότερη φάση της οποίας ανάγεται στον 1ο αιώνα π.Χ.

Η αρχαία αγορά

Στους πρόποδες του κάστρου έχουν αποκαλυφθεί τρία μνημειακά οικοδομήματα που χρονολογούνται στους Ελληνιστικούς και τους Ρωμαϊκούς χρόνους της Αρχαίας Κυπαρισσίας, με πλούσια ευρήματα, όπως κεραμική και νομίσματα που μαρτυρούν το δημόσιο χαρακτήρα των κτηρίων.

Θέση «Μούσγα»

Μεταξύ της Αγοράς και της παραλίας  αποκαλύφθηκαν ερείπια μεγάλης έπαυλης υστερορωμαϊκών χρόνων με τρεις αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις που αρχίζουν από τον 1ο αιώνα π.Χ. και συνεχίζονται μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα. Μεταξύ των ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν εκεί περιλαμβάνονται πολλά χρηστικά αγγεία, καθώς και χάλκινα νομίσματα.

Το λιμάνι

Η Αρχαία Κυπαρισσία σύμφωνα με τα ευρήματα ανασκαφών, επεκτεινόταν και στο λιμάνι, καθώς εκεί έχει αποκαλυφθεί εκτεταμένο συγκρότημα κατοικιών, του 2ου έως τον 4ο αιώνα π.Χ.. Τα χαρακτηριστικά ευρήματα, όπως αγκίστρια ή βελόνες για το ράψιμο των διχτυών, φανερώνουν ότι η κύρια ασχολία των κατοίκων του οικισμού θα πρέπει να ήταν η αλιεία.

Most Popular