Booking.com

Αρχαίες Φαρές

Οι αρχαίες Φαρές εντοπίζονται στο κάστρο της Καλαμάτας. Ήταν σημαντικό κέντρο που άκμασε κατά την Υστεροελλαδική (Μυκηναϊκή) εποχή (1580-1120 π.Χ.). Η Κάθοδος των Δωριέων (1100 π.Χ.) οδήγησε σε υποβάθμιση των αρχαίων Φαρών και ενίσχυσε τη θέση της αρχαίας Θουρίας στα βορειοδυτικά.

Η καίρια θέση των αρχαίων Φαρών ως ενδιάμεσου σταθμού μεταξύ Πύλου και Σπάρτης και η ευφορία των μεσσηνιακών πεδιάδων, στάθηκαν αφορμή για τους τέσσερις Μεσσηνιακούς Πολέμους, που έλαβαν χώρα από τον 743 ως το 459 π.Χ.. Η περιοχή άλλαζε διαρκώς χέρια, ανάλογα με το ποια πλευρά επικρατούσε σε κάθε φάση.

Έχουν αποκαλυφθεί θεμέλια τείχους και πύργου της οχύρωσης των αρχαίων Φαρών σε απόσταση 250 μ. νότια από το κάστρο, αρχαϊκές επιγραφές χαραγμένες σε βράχια (θέση Λιθωμένο Φίδι), θραύσματα αγγείων, λαξευτός τάφος καθώς και αναθηματική επιγραφή του 1ου αι. μ.Χ. αφιερωμένη στον Δία.

Σύμφωνα με το μύθο, ιδρυτής των αρχαίων Φαρών θεωρείται ο Φάρις, γιος του Ερμή και της Φυλοδάμειας, ενώ οι αρχαίες Φαρές, αναφέρονται και στην Οδύσσεια του Ομήρου: Στο μέγαρο του Διοκλή, άρχοντα της πόλης, φιλοξενήθηκαν ο γιος του Οδυσσέα Τηλέμαχος και ο γιος του Νέστορα Πεισίστρατος, κατά τη μετάβασή τους από την Πύλο στη Σπάρτη και κατά την επιστροφή τους.

Η κόρη του Διοκλή Αντίκλεια παντρεύτηκε το γιο του θεού της ιατρικής Ασκληπιού, τον Μαχάονα, που υπήρξε ο ιατρός των Αχαιών στον Τρωικό πόλεμο. Οι γιοι της Αντίκλειας και του Μαχάονα, ο Νικόμαχος και ο Γόργασος ήταν επίσης φημισμένοι θεραπευτές και έτσι οι αρχαίες Φαρές απέκτησαν την φήμη ιαματικού κέντρου.

Most Popular