Booking.com

Κυπαρισσία

Η Κυπαρισσία, η πρωτεύουσα του Δήμου Τριφυλίας, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας μετά την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω και φτάνει μέχρι την ακροθαλασσιά του Ιονίου πελάγους.

Είναι χωρισμένη στην παλιά Άνω Πόλη, που είναι παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και στην Κάτω πόλη, τη σύγχρονη, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Σήμα κατατεθέν της Κυπαρισσίας είναι το Βυζαντινό της Κάστρο, στην κορυφή της Άνω Πόλης, που στέκει μεγαλόπρεπο ως σήμερα και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Το νέο τμήμα της Κυπαρισσίας έχει άριστη ρυμοτομία και διαθέτει όλες της υποδομές μιας σύγχρονης πόλης. Είναι εμπορικό και παραθεριστικό κέντρο με την παραλία του Άι Λαγούδη, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, μπροστά στην πόλη, με πλήθος καταλυμάτων, εστιατορίων, καφέ και μπαρ που την καθιστούν μια καλή επιλογή για διακοπές ή εκδρομές. Στην Κάτω Πόλη θα διακρίνετε ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία, τα οποία όμως είναι συγκεντρωμένα, και με το παραπάνω, στον διατηρητέο οικισμό της Άνω Πόλης.

Η Άνω Πόλη άρχισε να επεκτείνεται έξω από το Κάστρο την περίοδο της πρώτης Τουρκοκρατίας (1460) και άρχισε να δημιουργείται ένα εντυπωσιακό σε μήκος οδικό δίκτυο με λιθόστρωτα δρομάκια από λαξευμένη πέτρα που διατηρούνται μέχρι σήμερα και σε κάποια σημεία φτάνουν σε πλάτος τα 10 μέτρα.

Εκτός από το Κάστρο, στην Άνω Πόλη ξεχωρίζουν η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα παραδοσιακά σπίτια με τα χαρακτηριστικά ξύλινα μπαλκόνια τους, αλλά και τα ερείπια Οθωμανικού χαμάμ στα ανατολικά του Κάστρου. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Τριάδας.

Λέγεται ότι η Αγία Τράπεζα του ναού στηρίζεται πάνω στα απομεινάρια μιας κολόνας αρχαίου ιερού της Αθηνάς. Τα τελευταία χρόνια η Άνω Πόλη αναπτύσσεται τουριστικά με πολλά ατμοσφαιρικά μπαράκια και καφέ να έχουν ανοίξει εκεί, που προσφέρουν μια υπέροχη θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Το ηλιοβασίλεμα από την Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας έχει χαρακτηριστεί από τα ωραιότερα στον κόσμο.

Ιστορία

Η ιστορία της Κυπαρισσίας χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Στα ομηρική χρόνια ήταν γνωστή με το όνομα «Κυπαρισσήεντας» και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του Νέστορα. Ήταν μία πόλη που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση, και μάλιστα το 199 π.Χ. έκοψε και δικό της νόμισμα. Σύμφωνα με ανασκαφικά ευρήματα η αρχαία Κυπαρισσία διέθετε και σημαντικό παράλιο οικισμό.

Στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης χτίστηκε τα Βυζαντινά χρόνια το κάστρο με τον έναν πύργο να ονομάζεται «Πύργος του Ιουστινιανού». Στη συνέχεια οι Τούρκοι και Φράγκοι κατακτητές ανακατασκεύασαν το φρούριο δίνοντας του τη σημερινή του μορφή.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Αρκαδιά, όπως ονομαζόταν το Μεσαίωνα η Κυπαρισσία, ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής και το κάστρο της στελέχωνε φρουρά 300 Αλγερινών. Το 1828 η Κυπαρισσία απελευθερώνεται και ξεκινάνε αμέσως έργα αναστήλωσης της πόλης μετά τις τεράστιες καταστροφές που είχε προξενήσει το 1825 ο Ιμπραήμ.

Το όνομά της, η Κυπαρισσία το οφείλει κατ’ άλλους στα πολλά κυπαρίσσια, που υπάρχουν στην περιοχή και  κατ’ άλλους στον Κυπάρισσο, γιό του Μινύα, βασιλιά μιας φυλής που πέρασε από την περιοχή την προϊστορική εποχή.

Γύρω και κοντά στην Κυπαρισσία βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής: σε απόσταση 8χλμ, κοντά στο χωριό Ράχες, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς, όπου έχουν βρεθεί θολωτοί τάφοι της 2ης χιλιετίας π.Χ..

Σε απόσταση 9 χλμ. βρίσκεται το Μοναστήρι της Κατσιμικάδας, σε ένα καταπράσινο τοπίο σε υψόμετρο 450 μέτρων. Κοντά στην Κυπαρισσία θα βρείτε επίσης μια τεράστια ποικιλία από μαγευτικές παραλίες στα καταγάλανα νερά του Ιονίου πελάγους.

Η Κυπαρισσία απέχει 261 χλμ. από την Αθήνα, 159 χλμ. από την Πάτρα, 67 χλμ.  από την Καλαμάτα και 52 χλμ. από την Πύλο.

Most Popular