Booking.com

Μεγάλη Μαντίνεια

Στο ξεκίνημα της Mεσσηνιακής Mάνης, 16 χλμ. ΝΑ της Καλαμάτας και 2 χλμ. από την παραλία της Σάντοβας, αμφιθεατρικά κτισμένη πάνω σε λόφους με ελαιόδεντρα και υπέροχη θέα στον μεσσηνιακό κόλπο, την κορυφογραμμή του Ταΰγετου και το φαράγγι του Pιντόμου, βρίσκεται η Μεγάλη Μαντίνεια. Μαζί με τους οικισμούς Αβία, Ακρογιάλι, Αρχοντικό και Παλαιοχώρα συγκροτούν το δημοτικό διαμέρισμα Αβίας.

Η Μεγάλη Μαντίνεια πρωτοαναφέρεται ως οικισμός το 1463 με το όνομα Άνω Μαντίνεια ενώ μετονομάστηκε σε Μεγάλη Μαντίνεια στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν στην περιοχή δημιουργήθηκε ένας μικρότερος οικισμός που ονομάστηκε Μικρή Μαντίνεια.

Στη Μεγάλη Μαντίνεια εγκαταστάθηκαν σταδιακά κάτοικοι ορεινών οικισμών του Ταΰγετου, προερχόμενοι κυρίως από τα Αλτομιρά, τα Πηγάδια και τις Γαϊτσές, αποτελώντας, μαζί με αρκετούς ευρωπαίους που έχουν αγοράσει και αναπαλαιώσει τα παλιά πυργόσπιτα, τον σύγχρονο πληθυσμό της. Αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής διατηρούνται στον οικισμό, η οικονομία του οποίου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ελαιοπαραγωγή και τον τουρισμό.

Αξιοθέατα των μέσων του 18ου αι. αποτελούν ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, το Παλιό Σχολείο, η μονή των Αγίων Σαράντα, ενώ στη γύρω περιοχή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Κουρούμπελο της Αγ. Τριάδας καθώς και το Καταφύγι, μια δυσπρόσιτη σπηλιά στη χαράδρα της Σάντοβας με μικρό άνοιγμα εισόδου, στην οποία κατέφευγαν οι κάτοικοι σε περιπτώσεις πειρατικών και τουρκικών επιδρομών.

Μεταξύ Μεγάλης Μαντίνειας και Αβίας, κοντά στη μικρή εκκλησία των Αγ. Σαράντα, διακρίνονται ερείπια αρχαίου ναού, πιθανόν της Αρτέμιδος. Για τους λάτρεις του βουνού και της φύσης προσφέρονται αμέτρητες πεζοπορικές διαδρομές στο εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι του Ριντόμου.

Most Popular