Booking.com

Σαπιέντζα

Απέναντι από τις νότιες ακτές της Μεθώνης  βρίσκεται η Σαπιέντζα, το  πιο σημαντικό και ομορφότερο νησί από το σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών. Έχει συνολική έκταση 8.500 στρέμματα με μήκος 6,5 χιλιόμετρα και πλάτος που κυμαίνεται από 250 μέτρα στη θέση Λαιμός μέχρι 2 χλμ. στο βόρειο τμήμα της.

Οι πλαγιές της Σαπιέντζας είναι καταπράσινες και τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας έχουν ένα μοναδικό εξωτικό χρώμα. Οι ακτές της είναι βραχώδεις, ενώ υπάρχει και μια πανέμορφη αμμουδιά στο νησί: βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού, απέναντι από την Μεθώνη και φέρει το όνομα Άμμος. Έχει έναν υποτυπώδη μόλο και ένα ξύλινο περίπτερο όπου κανείς μπορεί να ξεκουραστεί σ’ αυτό.

Η Σαπιέντζα ήταν το αγαπημένο αγκυροβόλιο κάθε στόλου που είχε δοσοληψίες με τις πολιτείες της Μεθώνης και της Κορώνης , τις σημαντικές αυτές πόλεις της Μεσογείου σε όλη την διάρκεια του μεσαίωνα.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ένας βραχώδης όρμος με το όνομα Μαγαζάκια, όπου υπάρχει ένας καλός μόλος. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην καρδιά της Σαπιέντζας και σε ένα θαύμα της φύσης, όπως λέγεται, το μοναδικό στην Μεσόγειο Δάσος από Κουμαριές της Σαπιέντζας. Αποτελείται από δένδρα και όχι θάμνους, με ύψος που ξεπερνάει τα 10 – 12 μ., τα οποία αναπτύσσονται τόσο πολύ λόγω της απομόνωσης και κλιματολογικών συνθηκών εδώ και 10.000 περίπου χρόνια. Το δάσος και η γύρω περιοχή έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Πριν από το δάσος αυτό, άλλο ένα φυσικό φαινόμενο χαρακτηρίζει τη Σαπιέντζα: στο κέντρο του νησιού αντί για βλάστηση υπάρχει ένα πορτοκαλοκίτρινο πλάτωμα. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο πέτρωμα που σχηματίστηκε από τεράστιες ποσότητες γύρης! Η κοιλάδα αυτή ονομάζεται Σπαρτόλακκα και είναι για τους επιστήμονες η καλύτερη πηγή πληροφοριών για την ηλικία του δάσους.

Σήμερα, 120 και πλέον είδη ζώων διαβιούν ελεύθερα στο νησί, μεταξύ των οποίων και σημαντικός πληθυσμός κρητικών αίγαγρων, των γνωστών κρι-κρι. Φασιανοί, πέρδικες, ορτύκια, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τσίχλες, είναι μερικά από τα είδη της ορνιθοπανίδας που συναντώνται εκεί.

Νοτιότερα και μετά από το στενότερο σημείο του νησιού (Λαιμός), συναντάμε ένα μεγάλο κλειστό όρμο τον Πόρτο Λόγγο που ήταν το ασφαλές αγκυροβόλιο των ναυτικών και των στόλων. Μπαίνοντας στον όρμο περνάμε δίπλα από την βραχονησίδα Μπόμπα. Στο σημείο αυτό ξεκινά το μονοπάτι όπου οδηγεί στο νότιο τμήμα του νησιού που είναι κτισμένος ο φάρος της Σαπιέντζας. Είναι ένα εντυπωσιακό πέτρινο οκταγωνικό κτίσμα ύψους 8 μ. που χτίστηκε από τους Άγγλους το 1885. Στη βάση του υπάρχουν τα δωμάτια των φαροφυλάκων. Ανεβαίνοντας 75 πέτρινα σκαλοπάτια φτάνουμε στην κορυφή του φάρου. Η θέα είναι καταπληκτική. Η απόσταση που έφτανε το φως του φάρου στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ήταν τα 40 μίλια ενώ σήμερα η απόσταση αυτή έχει μειωθεί και φτάνει τα 27 μίλια.

Στις απόκρημνες δυτικές ακτές της Σαπιέντζας συναντάμε τον προστατευόμενο κολπίσκο του Μανέτα. Πήρε το όνομά του από έναν ξακουστό πειρατή, που το χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριο.

Ακολουθεί η τοποθεσία «Καράβια», που πήρε την ονομασία της, από τα Γερμανικά καράβια που βούλιαζε το θρυλικό υποβρύχιο «Παπανικολής» κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Σαπιέντζα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους φίλους της κατάδυσης. Τα αρχαία ναυάγια  γύρω από το νησί είναι τόσα πολλά και σημαντικά, ώστε υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου για την ανάδειξη της περιοχής.

Από τη Μεθώνη υπάρχει δρομολόγιο με καΐκι για περιήγηση, ξενάγηση και ενημέρωση στη Σαπιέντζα.

Most Popular