Επτάλοφος

Αγόριανη για τους παλαιότερους, η Επτάλοφος είναι χτισμένη σε υψόμετρο 830 μέτρων στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού.

Την Επτάλοφο διασχίζει ο ποταμός Αγοριανίτης, χάρη στον οποίο μέσα στο χωριό – σε απόσταση τριών λεπτών με τα πόδια από την πλατεία – σχηματίζεται και καταρράκτης.

Χτισμένη σε επτά λόφους, η Επτάλοφος βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. από την Αράχωβα, 18 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού (Φτερόλακκα, Κελάρια, Γεροντόβραχος), 10 χλμ. από τη Λιλαία και 13 χλμ. από την Πολύδροσο.

Την Επτάλοφο στεφανώνει το ελατόδασος του Παρνασσού γεγονός που την καθιστά ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα για όλες τις εποχές του χρόνου.

Λίγο πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε  την πηγή της Βασιλικής και την ξακουστή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τις επτά βρύσες.

Στην Επτάλοφο κατέφυγαν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες Κομνηνοί, ενώ εδώ γεννήθηκαν αγωνιστές και οπλαρχηγοί του 1821 όπως οι Κομνάς, Θεόδωρος και Σταμάτης Τράκας.

Από την Επτάλοφο περνάει, τέλος, και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που διακλαδώνεται σε δύο διαδρομές: μία προς Δελφούς και μία προς Καλοσκοπή.