Η ανάβαση του Φαραγγιού της Ρεκκάς

Ξεκινήστε από την Βίνιανη, στο Προσήλιο και διασχιστε – για όσο αντέχετε – τα 13 χιλιόμετρα της ανάβασης του Φαραγγιού της Ρεκκάς, προς την Πυραμίδα, την κορυφή της Γκιώνας, στα 2.510 μέτρα υψόμετρο!

Τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδική εμπειρία πεζοπορίας, η ανάβαση του Φαραγγιού της Ρεκκάς, σε ένα από τα σπουδαιότερα φαράγγια της χώρας. Απότομες ορθοπλαγιές, πλούσια βλάστηση, ζώα που διαβιούν στην περιοχή – είναι χαρακτηρισμένο καταφύγιο άγριας ζωής άλλωστε – αλλά και σχετικά σπάνια για την Γκιώνα τρεχούμενα νερά συνθέτουν το βουνίσιο τοπίο. Το Φαράγγι της Ρεκκάς είναι ένα από τα αξιοθέατα της Φωκίδας.

Στην αρχή, η ανάβαση του Φαραγγιού της Ρεκκάς γίνεται παράλληλα με το ρέμα. Περίπου 1,5 ώρα μετά την είσοδο από την Βίνιανη, βρίσκεται η περιοχή «Μύλοι», όπου θα δείτε ερείπια των παλιών νερόμυλων και βέβαια πηγές με ορμητικό τρεχούμενο νερό, στον Πλατύλιθο.

Η ανάβαση του Φαραγγιού της Ρεκκάς, των 13 χιλιομέτρων μέχρι την κορυφή, διαρκεί έως και 10 ώρες. Η στάση στους Μύλους είναι η πρώτη, ενώ μετά την μέση της διαδρομής βρίσκεται το καταφύγιο του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, στην θέση Λάκα Καβούνη. Είναι χωρητικότητας 20 ατόμων και είναι χτισμένο στα 1850 μέτρα υψόμετρο. Διαθέτει τζάκι και δύο ξυλόσομπες, ενώ απέξω βρίσκεται πηγή με πόσιμο νερό.

Η ανάβαση του Φαραγγιού της Ρεκκάς από το καταφύγιο ως την Πυραμίδα διαρκεί περίπου 2 ακόμα ώρες.