Παλαιόκαστρο

Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Δωρίδας. Το Παλαιόκαστρο, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, βρίσκεται κοντά στο χωριό Ποτιδάνεια του Ευπαλίου.

Η ακρόπολη του Παλαιοκάστρου υπολογίζεται πως δημιουργήθηκε τον 11ο ή 12ο π.Χ. αιώνα, πάνω σε λόφο, από τους Λοκρούς. Θεωρείται εξαιρετικά καλά οχυρωμένο ενώ η θέση του Παλαιοκάστρου έχει μοναδικά πλεονεκτήματα που το καθιστούν σχεδόν απόρθητο. Είναι χτισμένο σε ύψωμα, σε πολύ μικρή απόσταση από την ενδοχώρα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται ακριβώς πάνω από φυσικό και ασφαλές λιμάνι, γεγονός που του δίνει το σημαντικό πλεονέκτημα της άμεσης πρόσβασης στη θάλασσα.

Κατά τις ανασκαφές στο Παλαιόκαστρο, εντοπίστηκε μαρμάρινη πλάκα με δύο απελευθερωτικές επιγραφές.

Στους πρόποδες του λόφου του Παλαιοκάστρου, οι αρχαιολογικές έρευνες τοποθετούν τις  αρχαίες Ερυθρές. Μάλιστα σε κάποια σημεία μπορεί κανείς να δει τις αρχαίες σιδερένιες δέστρες των πλοίων, που σώζονται ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι κατά την αρχαιότητα, η στάθμη της θάλασσας ήταν τουλάχιστον 3-5 μέτρα πιο πάνω, σε σχέση με το παρόν.

Πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε το Παλαιόκαστρο ως αρχαιολογικό χώρο μεγάλης ιστορικής αξίας, ενώ οι ανασκαφές πρόκειται να συνεχιστούν.

Most Popular