Παναγία Κουτσουριώτισσα

Έξω από την Αμυγδαλιά, ένα από τα πανέμορφα χωριά της Δωρίδας στη Φωκίδα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Κουτσουριώτισσας. Ονομαστό σε όλη την περιοχή, υπολογίζεται πως χτίστηκε γύρω στα 1670, στην κορυφή αυτού του απόκρημνου λόφου, σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με την παράδοση που συνοδεύει την  Παναγία Κουτσουριώτισσα, η επιλογή της τοποθεσίας δεν έγινε τυχαία, αλλά «εκ θαύματος». Όλα ξεκίνησαν την εποχή εκείνη περίπου, όταν ένας μοναχός της Μονής Ταξιαρχών Αιγίου έβλεπε από μακριά ένα φως, πάντα στην ίδια θέση στο απέναντι βουνό. Λίγες μέρες μετά, η Παναγία τον καθοδήγησε μέσω ονείρου κι έτσι εκείνος φτάνοντας στο λόφο, συνάντησε μια σπηλιά και στην είσοδο της ένα δέντρο, όπου στον κούφιο κορμό του βρέθηκε την εικόνα της Παναγίας Κουτσουριώτισσας.

Η παράδοση αυτή εξηγεί και το όνομα της μονής, Παναγία Κουτσουριώτισσα, που προήλθε από του κούτσουρο (ξύλο) στο οποίο βρέθηκε.

Η Παναγία Κουτσουριώτισσα γιορτάζει στις 23 Αυγούστου τα Εννιάμερα της Παναγίας, στις 2 Φεβρουαρίου την Υπαπαντή του Χριστού και την 2η μέρα του Πάσχα όταν γίνεται η Ανάμνηση του Θαύματος.

Θα βρείτε το μοναστήρι της Παναγίας Κουτσουριώτισσας σε απόσταση 25 χλμ. από την Ερατεινή.