Booking.com

Ρέθυμνο - Πολιτισμός

Ο νομός Ρεθύμνου  και ο πολιτισμός είναι έννοιες απολύτως συνυφασμένες, αφού στοιχεία του βρίσκονται όχι μόνο στην καλύτερα διατηρημένη αναγεννησιακή πόλη στην Ελλάδα, το Ρέθυμνο, αλλά σε όλο το μήκος και το πλάτος της περιοχής, από τον Ψηλορείτη  μέχρι και τα βόρεια και νότια παράλια. Οι εκάστοτε κατακτήσεις του νησιού άφησαν, αν μη τι άλλο, σπουδαίες αρχιτεκτονικές παρακαταθήκες στον τόπο, προσδίδοντας στοιχεία πολυπολιτισμικότητας που τον αναδεικνύουν σήμερα σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς όχι μόνο για το νησί της Κρήτης, αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Μέσα από τα κτίρια  της πόλης όπως η Λότζια και τους αρχαιολογικούς χώρους  του νομού με αποκορύφωμα το φρούριο Φορτέτσας  και την Αρχαία Ελεύθερνα, αποτυπώνεται η ακμή του μινωικού πολιτισμού και η ενετική αρχιτεκτονική που αναμείχθηκε με την οθωμανική χλιδή και μεγαλοπρέπεια, αρμονικά παντρεμένες με την πλούσια κρητική παράδοση. Κι όλα αυτά εκτίθενται ακόμα και μέσα από τα πολλά και σημαντικά μουσεία  του νομού, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου  και άλλα. Στη σύγχρονη δομή και ανάπτυξη πρέπει να γίνεται ειδική μνεία στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, ένα υπερσύγχρονο οικοδόμημα από τα καλύτερα του κόσμου που στολίζει την ομώνυμη κορυφή και μελετάει τα άστρα πάνω στο ιερό βουνό που ανατράφηκε ο Δίας, τον Ψηλορείτη.

Ανάμεσα στα σπουδαία στοιχεία πολιτισμού, συγκαταλέγονται επίσης οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που βρίσκονται διάσπαρτα από την πιο ψηλή κορφή, όπως ο Τίμιος Σταυρός, μέχρι και τα παραθαλάσσια θέρετρα και βοήθησαν τα μέγιστα από το μετερίζι τους τον καιρό των επαναστάσεων, τότε που οι Κρητικοί διψούσαν για την ελευθερία και έχυναν το αίμα τους αβίαστα στο όνομά της.

Αξιοθέατα πολιτισμού είναι και οι Κρήνες και οι πλατείες μέσα στο Ρέθυμνο, στην πόλη των γραμμάτων και του πνεύματος που «γέννησε» τον Ερωτόκριτο.

Στο σπουδαίο πολιτισμό που έχει τις ρίζες του χιλιάδες χρόνια πριν, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η παράδοση  του σήμερα που έχει την τιμητική της και μέσα από γιορτές, όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, τα Υακίνθεια, το Ρεθεμινώτικο καρναβάλι ή το κυνήγι θησαυρού, μέσα από τα οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το παρελθόν του Ρεθύμνου.

 

 
  • Μονή Παναγίας Αντιφωνήτριας

    Η μονή Παναγίας Αντιφωνήτριας στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται μέσα στο χωριό Μυριοκέφαλα, 35 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου.

  • Μονή Δισκουρίου

    Η μονή Δισκουρίου στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται 43 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου και θεωρείται μια από τις παλιότερες μονές σε όλη την Κρήτη.

  • Μονή Αγίου Αντωνίου Κατεβατής

    Η μονή Αγίου Αντωνίου Κατεβατής στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται στην Κατεβατή, 6 περίπου χιλιόμετρα από το χωριό Ακούμια, στα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου.

  • Μονή Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας

    Η μονή Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας βρίσκεται 5 περίπου χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου.

  • Αγία Βαρβάρα

    H Αγία Βαρβάρα είναι μια εκκλησία στο νομό Ρεθύμνου, μέσα στην παλιά πόλη στο Ρέθυμνο και δίπλα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου και οικοδομήθηκε το 1885

  • Αρχαία Ελεύθερνα

    Η Αρχαία Ελεύθερνα στο νομό Ρεθύμνου  είναι ένα αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα περίπου νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου  και 12 περίπου χιλιόμετρα από τη Μονή Αρκαδίου, ανάμεσα στο Αρκάδι και τις Μαργαρίτες. Ο οικισμός καταλαμβάνει μια οδοντωτή κορυφογραμμή του Ψηλορείτη, σε ύψος 380 μέτρων και αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού, ο οποίος δεν έχει ανασκαφεί ακόμα πλήρως. Οι πρώτες οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1985 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης από τους αρχαιολόγους Πέτρο Θέμελη, Αθανάσιο Καλπαξή και Νίκο Σταμπολίδη και συνεχίζονται ακόμα. Σήμερα στην περιοχή σώζονται ερείπια από διάφορες ιστορικές περιόδους.

  • Συλλογή Ελένης Φραντζεσκάκη

    Η συλλογή Ελένης Φραντζεσκάκη στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται μέσα στην ομώνυμη πόλη  και στεγάζεται σε κτίριο της οδού Χειμάρας.

  • Σπίτι του Πολιού

    Το Σπίτι του Πολιού είναι ένα λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Αστέρι  του νομού Ρεθύμνου  και απέχει 13 περίπου χιλιόμετρα δυτικά από το Ρέθυμνο.

  • Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

    Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου είναι ένα μουσείο στο νομό Ρεθύμνου μέσα στο Ρέθυμνο  και λειτουργεί από το 2009 στο αναπαλαιωμένο Τζαμί Βελί Πασά ή Τζαμί Μασταμπά.

  • Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

    Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο νομό Ρεθύμνου  βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, κάτω από το ενετικό τείχος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου .

  • Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Ζωνιανών

    Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Ζωνιανών βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ομώνυμου χωριού  του νομού Ρεθύμνου, σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων ανατολικά από το Ρέθυμνο.

  • Μουσείο Ενάλιας Ζωής

    Το Μουσείο Ενάλιας Ζωής στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται στην οδό Αραπατζόγλου στο κέντρο της παλιάς πόλης  του Ρεθύμνου.

  • Μουσείο Ελιάς Καψαλιανών

    Το Μουσείο Ελιάς Καψαλιανών βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό  του νομού Ρεθύμνου, 18 περίπου χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου.

  • Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνoυ

    Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου είναι ένα Βενετσιάνικο αρχοντικό του 17ου αιώνα, στην παλιά πόλη  του Ρεθύμνου  και βρίσκεται στην οδό Βερνάρδου.

  • Εκκλησιαστικό Μουσείο Ρεθύμνου

    To Εκκλησιαστικό Μουσείο Ρεθύμνου βρίσκεται μέσα στην πόλη του ομώνυμου νομού  στην πλατεία Μητροπόλεως και ιδρύθηκε το 1994. Από την ίδρυσή του στεγάζεται ακριβώς απέναντι από το μητροπολιτικό ναό, στα γραφεία της ενορίας.

  • Εκκλησιαστικό Μουσείο Μονής Πρέβελης

    Το εκκλησιαστικό Μουσείο Μονής Πρέβελης βρίσκεται μέσα στην ομώνυμη μονή  του νομού Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην πίσω μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, εκθέτοντας αντικείμενα κυρίως του 18ου και του 19ου αιώνα.

  • Κατοικία των Συμβούλων

    Η Κατοικία των Συμβούλων είναι ένα κτίριο μέσα στο Φρούριο Φορτέτσας  στην πόλη του Ρεθύμνου  και συγκεκριμένα στην αιχμή της Αγίας Ιουστίνης. Ονομάστηκε Κατοικία των Συμβούλων γιατί εκεί βρισκόταν η κατοικία του ενός από τους δυο Συμβούλους της Βενετικής διοίκησης, αφού ο δεύτερος έπρεπε να μένει μέσα στην πόλη για να παρακολουθεί και να εξασφαλίζει την τάξη.

  • Αρχαία Λάππα

    Η Αρχαία Λάππα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στο νομό Ρεθύμνου  χτισμένος κοντά στην Αργυρούπολη, 27 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Ρεθύμνου. Σε διάσπαρτα σημεία έχουν αποκαλυφθεί τμήματα της αρχαίας πόλης τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως και τη Ρωμαϊκή εποχή.

  • Αρχαία Αξός

    Η Αρχαία Αξός είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στο σημερινό χωριό της Αξού  στο νομό Ρεθύμνου , 45 περίπου χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Χτισμένη στoυς πρόποδες του Ψηλορείτη σε διαδοχικά επίπεδα με καλά οχυρωμένη ακρόπολη και με το λιμάνι της Αστάλης (όρμος στο σημερινό Μπαλί) να την ισχυροποιεί εμπορικά, η Αρχαία Αξός ήταν μια από τις εκατό πόλεις-κράτη της αρχαίας Κρήτης που γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της από την υστερομινωική και γεωμετρική έως τη ρωμαϊκή εποχή. Η ευημερία της συνεχίστηκε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, όταν ήταν έδρα επισκοπής.

  • Ζώμινθος

    Η Ζώμινθος είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στο νομό Ρεθύμνου, που βρίσκεται στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων περίπου και 7,5 χιλιόμετρα δυτικά από τα Ανώγεια, στο δρόμο προς το Ιδαίον Άνδρον.

  • Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων

    Η πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων βρίσκεται στο Ρέθυμνο, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης του νομού Ρεθύμνου, λίγο πριν τη Μεγάλη Πόρτα  και την είσοδο στην παλιά πόλη.

  • Πλατεία Μικρασιατών

    Η πλατεία Μικρασιατών βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου  και αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατεία στην καρδιά του ιστορικού κέντρου που παραδόθηκε στους κατοίκους το 2007.

  • Πλατεία Μητροπόλεως

    Η πλατεία Μητροπόλεως στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου και αποτελεί τον προαύλιο χώρο της Μεγάλης Παναγίας, του μητροπολιτικού ναού της πόλης, από όπου και πήρε το όνομά της.

  • Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου

    H πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου είναι μια πλατεία στο νομό Ρεθύμνου, στη δυτική πλευρά της ομώνυμης πόλης  και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σοχώρας, μπροστά από την αστυνομική διεύθυνση.

  • Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

    Η πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη βρίσκεται στο Ρέθυμνο, στην οδό Εθν. Μακαρίου και στο σημείο που παλιότερα υπήρχε μια από τις πύλες των τειχών της πόλης, η Πύλη της Άμμου.

  • Παλιά πόλη

    Χτισμένη στη θέση που υπήρχε η αρχαία Ρίθυμνα, η παλιά πόλη μέσα στο Ρέθυμνο  θεωρείται από μόνη της ένα κόσμημα και ένα αξιοθέατο πολιτισμού του νομού Ρεθύμνου. Απλωμένη από το λόφο του Παλαιόκαστρου, έως το ενετικό λιμάνι  με το φάρο Ρεθύμνου  και ανάμεσα στο φρούριο Φορτέτσας και τις οδούς Δημακοπούλου και Γερακάρη, η παλιά πόλη αποπνέει έναν πολυπολιτισμικό αέρα μέσα από τα αναγεννησιακά αρχιτεκτονήματα των ενετικών χρόνων που συνυπάρχουν με τα μουσουλμανικά κτίσματα.

  • Μεγάλη Πόρτα

    Η Μεγάλη Πόρτα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα αξιοθέατο μέσα στο Ρέθυμνο , στην αρχή της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και η είσοδος στην παλιά πόλη .

  • Θέατρο Ερωφίλη

    To θέατρο Ερωφίλη στο νομό Ρεθύμνου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα πολιτισμού μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου.

  • Ενετικό Λιμάνι

    Το ενετικό λιμάνι στο νομό Ρεθύμνου  αποτελείται από το παλιό λιμάνι και το λιμενοβραχίονα με το φάρο και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της παλιάς πόλης  του Ρεθύμνου.

  • Δημοτικός κήπος Ρεθύμνου

    Ο δημοτικός κήπος Ρεθύμνου είναι ένα αξιοθέατο που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, στα σύνορα της παλιάς πόλης  με τη νέα.

  • Άγαλμα Κωστή Γιαμπουδάκη

    Το άγαλμα Κωστή Γιαμπουδάκη είναι ένα αξιοθέατο που βρίσκεται στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων  στο Ρέθυμνο, λίγο πριν τη Μεγάλη Πόρτα και την είσοδο στην παλιά πόλη.

  • Άγαλμα Αγνώστου Στρατιώτη

    Το άγαλμα Αγνώστου Στρατιώτη στο νομό Ρεθύμνου  βρίσκεται στο Ρέθυμνο, στην ομώνυμη πλατεία, εκεί που επί ενετοκρατίας ήταν η Πύλη της Άμμου.

  • Kρήνη Ριμόντι

    Η Κρήνη Ριμόντι είναι ένα αξιοθέατο στο κέντρο της παλιάς πόλης  του Ρεθύμνου, στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη και στο άλλοτε κέντρο της βενετσιάνικης πόλης. Ανάμεσα στα σημερινά πολύβουα εστιατόρια και καφέ, το βενετσιάνικο μνημείο που έφερνε στους Ρεθυμνιώτες το δροσερό νερό του Βρύσινα τους προηγούμενους αιώνες, κτίσθηκε το 1626 από τον τότε κυβερνήτη του Ρεθύμνου A. Ριμόντι.

Most Popular