Booking.com

Καλονύχτης

O Καλονύχτης είναι ένα χωριό του νομού Ρεθύμνου  17 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο.

Χτισμένος πάνω στο λόφο Νικηφόρος σε υψόμετρο 280 περίπου μέτρων, ο Καλονύχτης είναι από τα πολλά χωριά με ενετική αρχιτεκτονική.

Το όνομά του ως Καλονύχτης προέρχεται από τον ίδιο τον Νικηφόρο Φωκά, στρατηγό και αυτοκράτορα του Βυζαντίου που θεωρείται ο ιδρυτής του χωριού και μάλιστα υπάρχει και δρόμος προς τιμήν του. Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται πως όταν ο ίδιος  εκστράτευσε στην Κρήτη το 961 μ.Χ., προκειμένου να την απελευθερώσει από τους Άραβες Σαρακηνούς, στρατοπέδευσε μια νύχτα εκεί. Όταν ξημέρωσε, κάποιος τον ρώτησε: «Πως περάσατε την νύχτα σας;», κι εκείνος απάντησε: «Καλή νύχτα!». Μια άλλη εκδοχή λέει ότι το χωριό προϋπήρχε και είχε την ονομασία Λεβεντοχώρι. 

Οι πρώτοι κάτοικοι στον Καλονύχτη ήταν Κρητικοί, άποικοι από άλλα χωριά, κυρίως από τα Σφακιά. Οι σημερινοί του κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 200 και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ενώ κυριότερα προϊόντα της περιοχής θεωρούνται το λάδι, τα χαρούπια και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Το χωριό έχει πολλά παραδοσιακά ενετικά κτίσματα με ξεχωριστό το μύλο που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση έως και σήμερα. Η εκκλησία στο κέντρο του χωριού είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Κατά την οθωμανική περίοδο, μπαίνοντας οι Τούρκοι για να την καταστρέψουν, χτύπησαν την Αγία Τράπεζα και πετάχτηκαν σπίθες και μια μεγάλη μέλισσα εμφανίστηκε στο καμπαναριό. Οι Τούρκοι φοβήθηκαν κι έφυγαν, χωρίς να πειράξουν την εκκλησία. Το σημάδι του κτυπήματος υπάρχει και σήμερα.  Εκτός από την εκκλησία της Παναγίας, υπάρχει και το παλιό εκκλησάκι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, στην τοποθεσία Μοναστηρικό Μετόχι, η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Νικολάου και οι δυο χτισμένες πάνω σε παλιότερους ναούς, αλλά και οι σύγχρονες εκκλησίες του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Ανδρέα.

Ο Καλονύχτης ή και Καλονύκτης, είναι ένα χωριό με παράδοση και θυσίες στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, αφού πολλοί κάτοικοί του διέπρεψαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία, όπως στις κρητικές Επαναστάσεις από το 1866 ως το 1897, αλλά και αργότερα στους βαλκανικούς πολέμους και επί γερμανικής κατοχής.

Από το 2014 διεξάγεται ο αγώνας δρόμου Νικηφόρειος Δρόμος προς τιμήν του Νικηφόρου Φωκά και καταλήγει στο χωριό.

Most Popular