Booking.com

Οροπέδιο Νίδας

Το οροπέδιο Νίδας στο νομό Ρεθύμνου, είναι μια εύφορη πεδιάδα που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη,22 περίπου χιλιόμετρα από τα Ανώγεια  και απέχει 78 περίπου χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο .

Tο όνομα του οροπεδίου Νίδας προέρχεται από την συνεκφορά των λέξεων στην-Ίδα και σήμερα στην περιοχή ευδοκιμούν φυτά, όπως η έρπουσα νευρίδα (το λεγόμενο χρυσόχορτο για τους ντόπιους), οι ασπάλαθοι, τα αχινοπόδια, τα αρωματικά φυτά, οι κίστοι, οι αστοιβίδες, οι γαλαστοιβίδες, οι ασφόδελοι, τα κυκλάμινα, οι δρακοντιές, οι ορχιδέες και άλλα μικρότερα ενδημικά φυτά, όπως οι χιονόδοξες. Δεν είναι μόνο η χλωρίδα που υπάρχει και κάνει την τοποθεσία μοναδική, αλλά και η άγρια πανίδα όπως τα αρπακτικά πουλιά και ο κρητικός αγριόγατος.

To οροπέδιο Νίδας είναι μια περιοχή που οι μύθοι και οι παραδόσεις επιβιώνουν διαιωνίζονται από την αρχαιότητα. Eδώ η θεά Δήμητρα ερωτεύθηκε τον θνητό Iασίωνα, εδώ ο αναγεννησιακός ήρωας Xαρίδημος κυνηγούσε, ενώ στις διάφορες επαναστάσεις της Κρήτης, εδώ κατέφευγαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, εδώ υπήρξε κέντρο της αντίστασης.

Βρισκόμενο σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, σήμερα το οροπέδιο Νίδας χρησιμοποιείται ως θερινός βοσκότοπος και θεωρείται πλούσια κτηνοτροφική περιοχή με τα χαρακτηριστικά μητάτα, τις πέτρινες κατασκευές των βοσκών που δένουν η μία με την άλλη χωρίς κάποιο συνδετικό υλικό.

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται προσπάθεια για αξιοποίηση της τοποθεσίας με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού λόγω και των πολλών αξιοθέατων που εντοπίζονται εκεί, όπως το Ιδαίον Άνδρον, το σπήλαιο που ανατράφηκε ο Δίας από τους Κουρήτες και την Αμάλθεια, κρυμμένος από τον πατέρα του Κρόνο που κατάπινε τα παιδιά του θεωρώντας τα απειλή. Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, στην περιοχή το χειμώνα λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Ψηλορείτη, ενώ για όσους θέλουν να ατενίσουν τα άστρα, ανατολικά του οροπεδίου λειτουργεί το μοναδικό στην Kρήτη Aστεροσκοπείο Σκίνακα.

Από το οροπέδιο Νίδας γίνεται πιο εύκολα η πρόσβαση στις κορυφές του Ψηλορείτη και στον Τίμιο Σταυρό, από το πιο συνηθισμένο και καλά σημαδεμένο μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από εκεί, με πεζοπορία που υπολογίζεται στις 5 περίπου ώρες.

Most Popular