Booking.com

Σπήλαιο Αγίου Αντωνίου

Το σπήλαιο Αγίου Αντωνίου βρίσκεται βόρεια του χωριού Πατσός, μέσα στο καταπράσινο φαράγγι Πατσού. Το Σπήλαιο αυτό, που ονομάζεται και Σπήλαιο του Κραναίου Ερμή, ήταν ο τόπος λατρείας του Κραναίου Ερμή. O Κραναίος Ερμής, ήταν από τους αγαπημένους Θεούς των Κρητών, τον οποίο επικαλούνταν για τη γονιμότητα της γης και των ζώων. Το ιερό του καταλάμβανε τη βραχοσκεπή, μέσα στην οποία είναι σήμερα χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, αλλά και την πλαγιά μέχρι την πηγή. Η αρχαία λατρεία διήρκησε από τα μινωϊκά χρόνια έως το τέλος της ρωμαιοκρατίας (2000π.Χ. – 4ος αιώνας μ.Χ.).

Στο σημείο λίγο μετά την είσοδο στο φαράγγι Πατσού, βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου, του προστάτη των παιδιών,  και ο οποίος είναι κάτω από τη Βραχοσκεπή του φαραγγιού.   Περίπου 300 μέτρα νοτιότερα βρίσκεται ένα δεύτερο μικρό σπήλαιο,  η Φουρναρέ.

Σύμφωνα με τις ανασκαφές από τον F. Halbherr το 1885, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι, βρέθηκαν ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, τα οποία βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ τα ευρήματα του 1894 πουλήθηκαν στον Άρθουρ Έβανς και βρίσκονται στο Μουσείο της Οξφόρδης.

Οι τελευταίες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 1989 από την ΚΕ΄ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο σπήλαιο Αγίου Αντωνίου, έφεραν στο φως αγγεία-ειδώλια, ένα αγαλματίδιο του μυθικού θεού Πάνα, αλλά και οστά ζώων που είχαν τεθεί στην πυρά και έδειξαν ότι η μινωική λατρεία τελούνταν κυρίως στο χώρο της Βραχοσκεπής

Το σπήλαιο Αγίου Αντωνίου είναι επισκέψιμο, καθώς έχει διαμορφωθεί με διάφορες αισθητικές επεμβάσεις της Διεύθυνσης Δασών.

Most Popular