Booking.com

Περίσσα

Η Περίσσα της Σαντορίνης είναι χτισμένη στα νοτιοανατολικά του νησιού, σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Η παραλία της είναι από τις πιο δημοφιλείς και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον Περίβολο, επίσης μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και συνθέτουν έτσι μια απέραντη ακτή, πλήρως οργανωμένη.

Έχει περίπου 500 μόνιμους κατοίκους και ξεχωρίζει, εκτός από την παραλία του και για την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που είναι η μεγαλύτερη από τις εκκλησίες της Σαντορίνης. Πολύ κοντά άλλωστε βρίσκεται και η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που πιστεύεται ότι έδωσε στην Θήρα το μεταγενέστερο όνομά της, Σαντορίνη, ενώ στην Περίσσα βρίσκεται και το Μουσείο Απολιθωμάτων και Ορυκτών.

Το χωριό γιορτάζει με μεγάλα παραδοσιακά πανηγύρια στις 29 Αυγούστου, του Αγίου Ιωάννη, στις  8 Σεπτεμβρίου στο ξωκλήσι της Παναγιάς Κατεφιανής και βέβαια στις 14 Σεπτεμβρίου, του Σταυρού.

Στα δρομάκια ανάμεσα στα ολόλευκα σπίτια οι επισκέπτες θα βρουν εστιατόρια και ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, καφετέριες, αλλά και πλήρεις τουριστικές υποδομές, ενώ στην παραλία λειτουργούν beach bars, θαλάσσια σπορ και κάμπινγκ. Στο χωριό μπορεί κανείς να φτάσει με τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας, που ξεκινούν από τα Φηρά και κάνουν στάση στην πλατεία της Περίσσας.

Ερείπια της Αρχαίας Θήρας έχουν ανακαλυφθεί στην κορυφή του Μέσα Βουνού, που φαίνεται πίσω από το χωριό, ενώ αν κάποιος θέλει να γνωρίσει τα κρυμμένα μυστικά του τόπου, μπορεί να περπατήσει στο μονοπάτι προς το Μέσα Βουνό έως το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του Χαμηλού, όπως αποκαλείται, σε αντίθεση με την ομώνυμη Μονή, στην κορυφή του βουνού του Προφήτη Ηλία και να θαυμάσει την απέραντη θέα.

 

Η παραλία της Περίσσας

Η παραλία της Περίσσας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όσων επισκέπτονται την Σαντορίνη αναζητώντας να ευχαριστηθούν τον ήλιο και τη θάλασσα. Η μαύρη, ψιλή άμμος και τα γαλάζια νερά δημιουργούν ένα πολύ ξεχωριστό τοπίο. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη με beach bars για όλα τα γούστα και ομπρέλες με ξαπλώστρες σε όλο το μήκος της.

Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για την παραλία της Περίσσας εδώ

 

Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού

Ακριβώς πίσω από την πανέμορφη παραλία, στην πλατεία της Περίσσας, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Τιμίου Σταυρού με τους πέντε τρούλους και το περίτεχνο καμπαναριό. Αν και η εκκλησία (το αρχικό κτίσμα υπολογίζεται του 1835) υπέστη ζημιές κατά τον σεισμό του 1956, ανοικοδομήθηκε πλήρως και είναι σήμερα η μεγαλύτερη στο νησί.

Διαβάστε περισσότερα για την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού εδώ

 

Αρχαία Ελευσίνα

Σύμφωνα με κάποιους μελετητές στην θέση του σημερινού χωριού βρισκόταν η Ελευσίνα, μια από τις πιο σπουδαίες πόλεις της αρχαιότητας στο νησί. Ο Πτολεμαίος ο Γεωγράφος την αναφέρει στο έργο του και θεωρείται το επίνειο της Αρχαίας Θήρας. Ερείπια της πόλης αυτής ανακαλύφθηκαν στην περιοχή το 1836, ενώ κατά τους βυζαντινούς χρόνους πιστεύεται ότι επίσης άκμασε κάποια πόλη – απόδειξη της ύπαρξης της οποίας είναι η μεγάλη τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Ειρήνης. Η παρακμή της πόλης ήρθε κατά πάσα πιθανότητα την εποχή του Λεόντα Γ του Ίσαυρου και σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου, το 726.

 

Βασιλική της Αγίας Ειρήνης

Πολύ κοντά στην Περίσσα ανακαλύφθηκαν το 1992 τα ερείπια μιας πολύ σπουδαίας βυζαντινής εκκλησίας: Πρόκειται για την Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Ειρήνης, που χρονολογείται από τα τέλη του 5ου αιώνα. Ήταν τρίκλιτη βασιλική, ενώ το μέγεθός της μαρτυρά και την σπουδαιότητά της, καθώς το μήκος του μεσαίου κλίτους φτάνει τα 25 μέτρα! Ο ναός δεν έχει έρθει ακόμα πλήρης στο φως (το δάπεδο βρίσκεται σε βάθος δύο μέτρων), καθώς απαιτούνται πολύχρονες ανασκαφικές δραστηριότητες.  Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται σήμερα ως η σημαντικότερη ένδειξη πως ολόκληρο το νησί ονομάστηκε Σαντορίνη από αυτόν τον ναό.

 

Παναγιά η Κατεφιανή

Στην πλαγιά του Μέσα Βουνού, πίσω από την Περίσσα, είναι χτισμένο στο κοίλωμα ενός βράχου το εκκλησάκι της Παναγίας της Κατεφιανής,  περίπου στα 200 μέτρα υψόμετρο. Είναι αφιερωμένο στα Γενέθλια της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Καθιερώθηκε όμως το όνομα «Κατεφιανή» από την λέξη «κατεφιό», που σημαίνει «καταφύγιο» στην τοπική διάλεκτο. Είναι σαφές ότι την τοποθεσία εκεί στο μικρό ξωκλήσι προτιμούσαν οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου οικισμού για να κρυφτούν όταν αντιμετώπιζαν εχθρικές επιδρομές.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την Παναγία Κατεφιανή εδώ

Most Popular