Booking.com

Θήρα ή Φηρά

Φηρά είναι η ονομασία που έχει καθιερωθεί για την πρωτεύουσα της Σαντορίνης. Το επίσημο όνομα της μικρής πολιτείας είναι Θήρα, μια από τις δυο ονομασίες όλου του νησιού δηλαδή (Θήρα ή Σαντορίνη). Η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από τον 18ο αιώνα, όταν οι Σαντορινιοί εγκατέλειψαν την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, τον Σκάρο στο Ημεροβίγλι, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμών. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος οικισμός, βρίσκεται στη μέση, στο «φρύδι»  της καλντέρας και συγκεντρώνει όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών, αλλά και των επισκεπτών.

Κάτω από το χωριό, στο ύψος της θάλασσας δηλαδή, βρίσκεται ο Γιαλός, το παλιό λιμάνι της Σαντορίνης, ενώ το Φηροστεφάνι και το Κοντοχώρι, που παλιότερα αποτελούσαν ξεχωριστούς οικισμούς, σήμερα έχουν ενσωματωθεί στην πρωτεύουσα και αποτελούν προάστιά της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα Φηρά σφύζουν από ζωή, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μαγαζιών παραμένουν ανοιχτά. Σούπερ μάρκετ, μανάβικα, εμπορικά, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Θεοτοκόπουλου, ενώ ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και μπαρ βρίσκει κανείς σχεδόν σε κάθε σοκάκι, ειδικά βέβαια στην καλντέρα.

Η βόλτα εκεί ξεκινά από τα καλντερίμια γύρω από την Μητρόπολη και καταλήγει όσο διαρκούν οι αντοχές του καθενός, καθώς πραγματικά οι επιλογές στα Φηρά είναι ατέλειωτες: Μουσεία, εκκλησίες, μνημεία, γκαλερί, οι παραδοσιακές γειτονιές όπου ξεχωρίζει η αρχιτεκτονική του νησιού, όλα τα βρίσκει κανείς σε… αφθονία – η ίδια αφθονία επικρατεί και στις επιλογές διασκέδασης, καθώς εκτός από τα εστιατόρια και τις καφετέριες, πολλά από τα οποία μοιάζουν να «κρέμονται» από την καλντέρα, τα Φηρά διεκδικούν τα πρωτεία και στην νυχτερινή διασκέδαση της Σαντορίνης, καθώς στα σοκάκια λειτουργούν πολλά μπαρ και κλαμπ.

 

Το τελεφερίκ

Στα Φηρά οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ακόμα μια μοναδική εμπειρία. Από τον Γιαλό, το παλιό λιμάνι δηλαδή όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια όταν επισκέπτονται το νησί ξεκινάει τελεφερίκ που οδηγεί τους… μαγεμένους επιβάτες του στην κορυφή της καλντέρας. Εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να κατέβουν στο μικρό λιμανάκι, να περπατήσουν ανάμεσα στα μικρά μαγαζάκια και να γευθούν φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια, είναι τα 600 πέτρινα σκαλοπάτια. Αν πάλι κάποιος δεν θέλει να περπατήσει ο ίδιος την απόσταση, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα γαϊδουράκια, τα συμπαθή ζώα που εδώ και πολλά, πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό. Από τον Γιαλό μπορεί κανείς επίσης να επιβιβαστεί σε σκάφος για μια περιήγηση στο Ηφαίστειο, την Παλαιά και την Νέα Καμμένη και την Θηρασιά, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που παραδέχονται ότι δεν μπορεί κανένας να καταλάβει το μεγαλείο της Σαντορίνης αν δεν αντικρίσει την καλντέρα και από την θάλασσα.

 

Η κεντρική πλατεία Θεοτοκόπουλου

Συγκεντρώνει γύρω της το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης: Όλες οι υπηρεσίες και τα καταστήματα υπάρχουν εκεί, όπως επίσης και οι αφετηρίες των λεωφορείων που κάνουν δρομολόγια σε όλα τα νησιά της Σαντορίνης, η πιάτσα των ταξί και το ταχυδρομείο. Την πλατεία διασχίζει και η οδός 25ης Μαρτίου, ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί προς τα βόρεια, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι, την Οία. Η πλατεία, που δεν βρίσκεται στην καλντέρα, αλλά στο κομμάτι του οικισμού που απλώνεται προς την ενδοχώρα, «κλείνει» για τα οχήματα το καλοκαίρι, λόγω της πολυκοσμίας και τότε χρησιμοποιείται ο περιφερειακός δρόμος του Κοντοχωρίου, όπου επίσης βρίσκονται τράπεζες, περίπτερα, εμπορικά αλλά και βενζινάδικα.

 

Το Φηροστεφάνι

Το Φηροστεφάνι βρίσκεται στο βόρειο άκρο των Φηρών και μέχρι πριν λίγες δεκαετίες αποτελούσε ξεχωριστό χωριό. Είναι χτισμένο στην άκρη της καλντέρας όπως λέει και το όνομά του, ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε προάστιο της πρωτεύουσας. Πολλά από τα παραδοσιακά σπίτια λειτουργούν ως ξενώνες, ενώ τα στενά σοκάκια συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

 

Οι εκκλησίες στα Φηρά

Στην πρωτεύουσα της Σαντορίνης βρίσκονται οι έδρες τόσο της ορθόδοξης όσο και της καθολικής εκκλησίας του νησιού, καθώς, όπως σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες είναι πολύ έντονο και το καθολικό στοιχείο. Η Μητρόπολη της Θήρας είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Κυρίου. Βρίσκεται στην καλντέρα και χτίστηκε μετά τον σεισμό του 1956, στην θέση της προσεισμικής Παναγιάς του Μπελώνια. Η Μητρόπολη των Καθολικών είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και, παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το 1956, αναστηλώθηκε.

 

Τα μουσεία των Φηρών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαντορίνης, με εκθέματα από την αρχαϊκή έως την ρωμαϊκή περίοδο, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, όπου φυλάσσονται οι «θησαυροί» από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, το Santozeum που φιλοξενεί την έκθεση με τις τοιχογραφίες του προϊστορικού οικισμού, το Λαογραφικό Μουσείο Λιγνού αλλά και το Μέγαρο Γκύζη, το Συνεδριακό Κέντρο Π. Νομικού και το το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές των επισκεπτών!

Most Popular