Booking.com

Θηρασία ή Μανωλάς

Το πιο μεγάλο χωριό και πρωτεύουσα της Θηρασιάς, του μικρού νησιού δίπλα στην Σαντορίνη, διατηρεί ως επίσημη ονομασία το Θηρασιά, λέγεται όμως Μανωλάς στην καθημερινή ζωή των κατοίκων (τα άλλα δύο χωριά είναι η Αγία Ειρήνη και ο Ποταμός). Είναι χτισμένο στα ανατολικά, στο φρύδι της καλντέρας του νησιού και έχει περίπου 160 κατοίκους. Διαθέτει ανεμπόδιστη θέα προς το ηφαίστειο, την Παλαιά και την Νέα Καμμένη, αλλά και ολόκληρη την καλντέρα της Σαντορίνης και τα χωριά της. Είναι το μοναδικό χωριό στην Θηρασιά που διαθέτει τουριστικά καταλύματα για τους επισκέπτες, ενώ στα στενά του καλντερίμια λειτουργεί παραδοσιακός φούρνος με ξύλα, παντοπωλείο αλλά και το περιφερειακό ιατρείο του νησιού.

Τα ολόλευκα σπιτάκια είναι χτισμένα βάσει της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων, με τις ιδιαίτερες, χρωματιστές πινελιές της Σαντορίνης, ενώ ανάμεσά τους ο επισκέπτης συναντά μεγαλύτερα ή μικρότερα εκκλησάκια – το πιο γνωστό από τα οποία είναι αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο και χτίστηκε το 1874. Ξεχωρίζουν ακόμα, οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Χαραλάμπους, της Αγίας Κυριακής και της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου. Εξυπακούεται πως σε κάθε γιορτή μιας από τις εκκλησίες αυτές, στήνεται στον Μανωλά παραδοσιακό πανηγύρι με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων.

Επίνειο του Μανωλά είναι ο Κόρφος, με τα λιγοστά σπιτάκια του χτισμένα ακριβώς κάτω από το χωριό, στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Για πολλά χρόνια ήταν το κύριο λιμάνι της Θηρασιάς, αν και πλέον τα πλοία δένουν στη Ρίβα, το λιμάνι της Αγίας Ειρήνης. Εν τούτοις ο Κόρφος ακόμα και σήμερα υποδέχεται της λάντζες από τον Αθηνιό, που καθημερινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρουν δεκάδες επισκέπτες.

Δίπλα στο κύμα υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν τις νοστιμιές του τόπου, τη φάβα, τα ντοματίνια, το χλωρό τυρί αλλά και γλυκό, το συκαμινόγλυκο που φτιάχνουν οι νοικοκυρές από μαύρα μούρα, ενώ στην μια άκρη της παραλίας μπορούν οι επισκέπτες να κολυμπήσουν στα μυστηριώδη νερά του ηφαιστείου. Εκτός από τις ταβέρνες, εκεί υπάρχουν μόνο μερικά παραδοσιακά χτισμένα, καταφύγια των ψαράδων. Για να κατέβει κάποιος στον Κόρφο από τον Μανωλά πρέπει να διασχίσει τα 270 σκαλοπάτια του φιδίσιου μονοπατιού, είτε πεζοπορώντας είτε χρησιμοποιώντας τα γαϊδουράκια.

Από τον Μανωλά τέλος, εκτός από τον Κόρφο, υπάρχουν κι άλλοι προορισμοί που μπορεί κανείς να φτάσει με τα πόδια:

  • Στην Ρίβα, μια διαδρομή ελαφρώς ανηφορική αλλά εύκολη
  • Στον Άη Γιάννη και πίσω, μια σύντομη, κυκλική διαδρομή με απέραντη θέα στην καλντέρα
  • Στον Ποταμό και την Αγριλιά, μια διαδρομή προς τον γειτονικό τον οικισμό του Ποταμού και το ερειπωμένο σήμερα χωριό της Αγριλιάς, όπου διατηρούνται τα παλιά υπόσκαφα σπίτια
  • Στο μοναστήρι της Παναγίας, μια διαδρομή που περνάει από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, την Κερά, έναν ακόμα παλιό κι ερειπωμένο οικισμό της Θηρασιάς και καταλήγει στο μοναστήρι, που βρίσκεται στο ακρωτήρι της Τρυπητής, στο νοτιότερο άκρο του νησιού

Most Popular