Booking.com

Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Η Μητρόπολη της Σύρου είναι ο ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Ερμούπολη, η παλαιότερη εκκλησία της πόλης. Χτίστηκε το 1824 από Χιώτες και Ψαριανούς πρόσφυγες που έφτασαν στη Σύρο μετά την καταστροφή των νησιών τους, κατά την Επανάσταση του 1821. Στο προαύλιο του ναού πάρθηκε η απόφαση για το όνομα της νέας πόλης στην ανοιχτή συνέλευση του 1824.

Στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος μεταφέρθηκε η καμπάνα του Αγίου Νικολάου των καμένων Ψαρών, αλλά και πλήθος κειμηλίων που έσωσαν οι πρόσφυγες. Στο δυτικό τμήμα του προαυλίου της εκκλησίας είναι θαμμένος ο Διδάσκαλος του Γένους Άνθιμος Γαζής. Το σημείο ταφής υποδεικνύεται με μαρμάρινη πλάκα από το 1930, αλλά δεν είναι πλέον προσβάσιμο.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι κτισμένη στα πρότυπα της Παναγίας της Τήνου και πολλοί υποθέτουν ότι είναι έργο του ίδιου αρχιτέκτονα (Ευστράτιου Σμυρναίου). Από αλλεπάλληλες επεμβάσεις έχει αλλοιωθεί η αρχική μορφή της εκκλησίας, που έφερε ανοιχτή στοά στη δυτική πλευρά, που ήταν και η κύρια είσοδος. Το 1917 η στοά κλείστηκε και μόνον η εντοιχισμένη αφιερωματική επιγραφή υποδεικνύει τη θέση της παλαιάς εισόδου.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο, τρίκλιτη, με δυο πύργους κωδωνοστασίων. Το 1859 έγινε το περίφημο ψηφιδωτό του προαυλίου με συμβολικές παραστάσεις όπως κυπαρίσσια, φίδια κ.λπ. αποτελούμενο από άσπρα και μαύρα βότσαλα προερχόμενα από τη Ρόδο. Και στο εσωτερικό της όμως η Μεταμόρφωση του Σωτήρος διαθέτει αξιόλογη αρχιτεκτονική και ζωγραφικό διάκοσμο. Τα εκκλησιαστικά έπιπλα και οι πολλές παλαιές εικόνες, είναι λαμπρά δείγματα ξυλογλυπτικής και αγιογραφίας του 19ου αιώνα. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο με ιερά σκεύη, βιβλία και χειρόγραφα και είναι ανοιχτό τα πρωινά.

Στον ιερό ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος θα οδηγηθείτε από την αριστερή πλευρά του Δημαρχείου, ανηφορίζοντας τον κλιμακωτό δρόμο. Πρόκειται για μια από τις πρώτες γειτονιές της Ερμούπολης και αξίζει ένας περίπατος στην περιοχή.

Most Popular