Booking.com

Ορεστιάδα

Η Ορεστιάδα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Έβρου και απέχει 907 χλμ. από την Αθήνα και 406 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια σύγχρονη πόλη με 23.000 κατοίκους και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό του νομού μετά την Αλεξανδρούπολη.

Βρίσκεται στο μέσο μια εύφορης αγροτικής περιοχής με ένα εκατομμύριο καλλιεργήσιμα στρέμματα και άφθονα νερά από τους ποταμούς ΈβροΆρδα και Ερυθροπόταμο.

Η Ορεστιάδα είναι από τις νεότερες πόλεις της Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε από 6000 περίπου Έλληνες, που αναγκάστηκαν το 1923, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, να εγκαταλείψουν την πόλη τους, την Αδριανούπολη και κυρίως το προάστιό της το Καραγάτς και να αναζητήσουν μια νέα περιοχή για να στεγάσουν τις ζωές και τα όνειρά τους.

Η περιοχή που επέλεξαν και ίδρυσαν τη Νέα Ορεστιάδα απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά τους. Λόγω του ότι κτίστηκε από την αρχή η Ορεστιάδα έχει εξαιρετική ρυμοτομία με χαμηλά σπίτια, κάθετους δρόμους, πλατείες και χώρους πρασίνου.

Ιστορία της Ορεστιάδας

Σύμφωνα με το μύθο, ο Ορέστης, για να γλυτώσει από τις Ερινύες μετά από υπόδειξη του Μαντείου των Δελφών, κατευθύνθηκε στη περιοχή της Ανδριανούπολης και στη  συμβολή τριών ποταμών, του Έβρου, του Άρδα και του Τόντζου, λούστηκε και θεραπεύτηκε από το αμάρτημα που τον καταδίωκε. Στο σημείο αυτό έχτισε πόλη και της έδωσε το όνομά του: Ορεστιάδα. Σιγά-σιγά η Ορεστιάδα μεγάλωσε και για αρκετούς αιώνες αποτέλεσε το κέντρο της Θράκης, καθώς ήταν η έδρα των σπουδαιότερων Θρακών Βασιλέων.

Το 127 π.Χ. επισκέφτηκε την Ορεστιάδα ο αυτοκράτορας της Ρώμης Αδριανός, κι αφού την εξωράισε και την τείχισε, τη μετονόμασε σε Αδριανούπολη. Από τότε καθιερώθηκε η ονομασία αυτή και διατηρείται ως τις μέρες μας ακόμη κι από τους Τούρκους, έστω κάπως παραλλαγμένη (Edirne).

Το 1361, η Αδριανούπολη καταλήφθηκε  από τους Οθωμανούς και αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα  τους στην Ευρώπη. Το 1920 μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο η Αδριανούπολη αποδίδεται στους Έλληνες μετά από πεντέμισι αιώνες. Η απελευθέρωση όμως κράτησε μόνο 2μισι χρόνια. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάννης οι Έλληνες εγκαταλείπουν οριστικά την το Καραγάτς και την Ανδριανούπολη.

Αξιοθέατα της Ορεστιάδας

Κέντρο της κοινωνικής ζωής της Ορεστιάδας, είναι η κεντρική πλατεία, που της δόθηκε το όνομα του Γενικού Διοικητή της Θράκης Σπύρου Δάσιου, ο οποίος συντόνιζε τις πρώτες προσπάθειες της ανέγερσης και διαμόρφωσής της. Η πλατεία κοσμείται από τη μια πλευρά της με την προτομή του Γεωργίου Σταθάτου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και στο κέντρο της, από τον μεγαλοπρεπή μαρμάρινο ανδριάντα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου του Στ’ ο οποίος το 1821, απαγχονίστηκε στην Αδριανούπολη.

Η Μητρόπολη της Ορεστιάδας είναι οι Άγιοι Θεόδωροι όπως και η παλιά εκκλησία στο Καραγάτς και στη γιορτή των πολιούχων της, όλη η πόλη αργεί και τους τιμά με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων και την επωνυμία «Θεοδώρεια».

Στην Ορεστιάδα αξίζει να κάνετε μια στάση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, όπου εκτίθεται η προσφυγική ιστορία των κατοίκων της με εκατοντάδες παραδοσιακά εκθέματα.

Most Popular