Booking.com

Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης

Η Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης βρίσκεται στο χωριό Σταυρός, στη βόρεια Ιθάκη, στην περιοχή Πηλικάτα, κοντά στο σημείο όπου έχουν ανασκαφεί τμήματα οικισμού πρωτοελλαδικής περιόδου. Στεγάζει ευρήματα από όλες τις ανασκαφές που έχουν γίνει στη βόρεια Ιθάκη από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα.

Τα αντικείμενα που εκτίθενται στους χώρους της Αρχαιολογικής Συλλογής Βορείου Ιθάκης χρονολογούνται από την πρωτο-ελλαδική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Τα περισσότερα προέρχονται από τις ανασκαφές που έγιναν στο Σπήλαιο του Λοΐζου και στα Πηλικάτα από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

Το σημαντικότερο έκθεμα της Αρχαιολογικής Συλλογής Βορείου Ιθάκης είναι το θραύσμα με την επιγραφή «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥCCEI» που βρέθηκε στο Σπήλαιο του Λοΐζου στην Πόλη. Αποδίδεται ως «προσευχή στον Οδυσσέα» και πιστοποιεί πως ο ομηρικός ήρωας ήταν πράγματι βασιλιάς της Ιθάκης και όπως συνηθιζόταν, λατρευόταν αργότερα ως θεός. Το θραύσμα προέρχεται από αναθηματική επιγραφή και αποτελούσε τμήμα πήλινης γυναικείας προτομής που χρονολογείται του 2ου αιώνα π. Χ.

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης θα δείτε ακόμη τμήματα από μεγάλους χάλκινους τρίποδες που επίσης βρέθηκαν στο Σπήλαιο του Λοΐζου και αποδεικνύουν τον χαρακτήρα ιερού που είχε τότε η σπηλιά στην παραλία της Πόλης του Σταυρού.

Το κτήριο όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης κατασκευάσθηκε το 1933 για να φιλοξενηθούν τα ευρήματα της Αγγλικής Σχολής, που ήδη από το 1930 ανέσκαπτε τη βόρεια Ιθάκη.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας και ώρες 08:30 – 15:00.

Most Popular