Booking.com

Ιθάκη - Πολιτισμός

Νησί με ιστορία χιλιάδων χρόνων, παγκόσμιο σύμβολο του νόστου και της αγάπης για την πατρίδα, η Ιθάκη δεν θα μπορούσε παρά να έχει να επιδείξει πλούσια στοιχεία πολιτισμού, που είναι μέρος της ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της.

Αρχαιολογικοί χώροι με πλούσια ευρήματα βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το μήκος του νησιού, ενώ για τον πολιτισμό της Ιθάκης, κατέχουν ξεχωριστή θέση οι ομηρικές αναφορές: ο Όμηρος, αν και οι μελετητές υποστηρίζουν πως δεν την είχε δει ποτέ, περιγράφει την Ιθάκη σαν να μιλάει στον επισκέπτη της ακόμα και σήμερα για ό,τι βλέπει μπροστά του. Η βυζαντινή παράδοση και η ενετική κυριαρχία έχουν αφήσει τα σημάδια του δικού τους πολιτισμού κυρίως στα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Ιθάκης .

Τα μουσεία της Ιθάκης φυλάσσουν τον πολιτισμό των περασμένων αιώνων, ενώ στα πανηγύρια της Ιθάκης, με τον επτανησιακό χαρακτήρα να κυριαρχεί, θα συναντήσει κανείς τον σύγχρονο πολιτισμό του νησιού. Μια σειρά πολιτιστικών σωματείων και κέντρων συγκροτεί επίσης την ζωή της Ιθάκης σε σχέση με τον πολιτισμό της, ενώ και στον τομέα του αθλητισμού, το μικρό νησί του Ιονίου έχει να επιδείξει σπουδαία στοιχεία.

Τέλος, τα αξιοθέατα της Ιθάκης , που μπορεί να έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και την ιστορία της, αλλά και με το φυσικό της κάλλος, δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους επισκέπτες.

  • Κοίμηση της Θεοτόκου στο Περαχώρι

    Η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου στο Περαχώρι βρίσκεται στις ψηλότερες γειτονιές του χωριού , λίγο κάτω από το δάσος . Αν βρεθείτε στο χωριό αυτό της Ιθάκης , που είναι και το μοναδικό στο νότιο τμήμα του νησιού, θα ακούσετε να αναφέρονται σ’ αυτήν και ως «η Παναγία».  Το ψηλό της καμπαναριό φωτίζεται την νύχτα και την σηματοδοτεί από μακριά.

  • Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη

    Λειτουργεί στο κτήριο του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης και αριθμεί περίπου 10.000 βιβλία. Αρκετά πλούσια η βιβλιογραφία που αναφέρεται στο νησί και την ιστορία του, ενώ εδώ θα βρείτε και το έργο σπουδαίων Ιθακήσιων ανθρώπων των γραμμάτων, όπως ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης. Στη Βιβλιοθήκη υπάρχουν ακόμα σπάνιες εκδόσεις από τον 16ο αιώνα.

  • Πανηγύρι στα Καθαρά

    Κάθε χρόνο στις 7 του Σεπτέμβρη, παραμονή της γιορτής του Μοναστηριού των Καθαρών (Γενέθλια της Θεοτόκου) γίνεται μεγάλο πανηγύρι στον προαύλιο χώρο, ακριβώς πριν το καμπαναριό.

  • Πανηγύρι της Παναγίας στην Ανωγή

    Παραμονή της μεγάλης γιορτής της Παναγίας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το πανηγύρι της Ανωγής. Ακριβώς μπροστά στην εκκλησία του 16ου αιώνα και κάτω από το καμπαναριό θα χορέψετε και θα τραγουδήσετε με πολύ κέφι μέχρι το πρωί!

  • Πανηγύρι του Σωτήρος

    Στις 5 και 6 Αυγούστου, παραμονή και ανήμερα της γιορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην πλατεία του Σταυρού, ακριβώς μπροστά στην ομώνυμη εκκλησία. Χορός και τραγούδι, φαγητό και ποτό, μέχρι το πρωί και τις δυο βραδιές.

  • Γιορτή του Κρασιού

    Το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου διοργανώνεται από τον Κοινωφελή Όμιλο Περαχωρίου μεγάλο πανηγύρι με άφθονο δωρεάν ντόπιο κρασί! Στην αυλή δίπλα ακριβώς από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, στο παλιό σχολείο, χορός, τραγούδι και ξεφάντωμα μέχρι το πρωί!

  • Πανηγύρι του Άη Λια

    Στις 20 Ιουλίου, την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία, διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι με μουσική και χορό στην παραλία στο Κιόνι. Νωρίτερα, οι βάρκες του χωριού έχουν μεταφέρει τους πιστούς στο ξωκλήσι του Άη Λια για την πανηγυρική λειτουργία.

  • Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας

    Πανηγύρι στην γιορτή της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου. Η μέρα του χρόνου που το μικρό χωριό της Εξωγής ξεχειλίζει ζωή!

  • Μορφωτικό Κέντρο

    Εγκαινιάστηκε το 1957. Διαθέτει αίθουσα 200 τ.μ., στην οποία γίνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και συνέδρια. Έχει θεατρική σκηνή, όπου παίζονται παραστάσεις κυρίως από τον Σύλλογο Φίλων Θεάτρου και Κινηματογράφου Ιθάκης «Φόρκυς».  Εδώ φιλοξενούνταν για χρόνια, κατά την δεκαετία του ’80, και το Θεατρικό Φεστιβάλ του Δήμου Ιθάκης.

  • Φιλαρμονική

    Ο όμιλος είναι ο αρχαιότερος του νησιού και ιδρύθηκε το 1904. Η αρχική του επωνυμία ήταν ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΘΑΚΗΣ. Αργότερα, το 1914 ιδρύεται ο ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΘΑΚΗΣ και εντάσσεται σ’ αυτόν η φιλαρμονική σχολή . Ο όμιλος είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και έχει σκοπό του τη δωρεάν μουσική εκμάθηση στους νέους του τόπου και την προσφορά σε αυτούς μιας γενικότερης μουσικής παιδείας. Συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις του νησιού, σχολικές, δημοτικές, θρησκευτικές, εθνικές και άλλες. Επίσης διοργανώνει συναυλίες στο νησί αλλά και εκτός αυτού. Εδώ και αρκετές δεκαετίες στεγάζεται σε δικό του διώροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης της Ιθάκης.

  • Ελληνικό

    Στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά, η περιοχή “Ελληνικό”, με ευρήματα απροσδιορίστου εποχής. Συναντά κανείς απομεινάρια αρχαίων κτηρίων, πλησίον του κατεστραμμένου ξωκλησιού του Άη Γιάνννη.

  • Κτήμα Λαέρτη

    Βρίσκεται στην περιοχή του Αετού, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Κατά τις περιγραφές είναι το μέρος όπου ο Οδυσσέας συνάντησε τον πατέρα του το Λαέρτη, αφού προηγουμένως είχε εξοντώσει τους μνηστήρες της Πηνελόπης.

  • Τυκτή Κρήνη

    Πρόκειται για ένα είδος τεχνητής δεξαμενής που χρησιμοποιούσαν οι μυκηναϊκές πόλεις για να εξασφαλίζουν νερό για τους κατοίκους. Στο σημείο αυτό συναντιούνται 3 αρχαίοι δρόμοι και φαίνεται να έχει κατασκευαστεί έργο συλλογής νερού, κατά το μυκηναϊκό τρόπο. Μαζεύει τα νερά που τρέχουν από ένα μεγάλο βράχο – 30 μέτρα πλάτος και 10 ύψος.

  • Σπήλαιο των Νυμφών

    Λέγεται και Μαρμαροσπηλιά. Ταυτίζεται με το ομηρικό Σπήλαιο των Νυμφών καθώς τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας πείθουν ότι εδώ υπήρξε λατρεία των Νυμφών. Επιπλέον, το σχήμα και η θέση του σπηλαίου συμφωνούν με την περιγραφή της στη ραψωδία Ν της Οδύσσειας: Το σπήλαιο των Νυμφών βρίσκεται σε υψόμετρο 190 μ. πάνω από τον όρμο Δεξά (το ομηρικό λιμάνι του Φόρκυνα), όπου άφησαν οι Φαίακες κοιμισμένο τον Οδυσσέα. Στη συνέχεια ο ήρωας έκρυψε στο σπήλαιο των Νυμφών τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.

  • Σπήλαιο του Λοΐζου

    Το Σπήλαιο του Λοΐζου ήταν κέντρο λατρείας του μυκηναϊκού πολιτισμού. Βρίσκεται στη βόρειο Ιθάκη, στον κόλπο της Πόλης. Θα το βρείτε στα δυτικά του κόλπου, περπατώντας στην παραλία, όπου υπάρχει και η σχετική πληροφοριακή πινακίδα. Καταστράφηκε από σεισμό και σήμερα το Σπήλαιο του Λοΐζου παραμένει υποθαλάσσιο.

  • Πηλικάτα

    Πηλικάτα ονομάζεται ο λόφος στα βόρεια του χωριού Σταυρός της Ιθάκης. Αρχαιολογικές ανασκαφές στο σημείο υποδεικνύουν πως στην περιοχή βρισκόταν η πόλη της εποχής του Οδυσσέα, το οδυσσειακό άστυ, καθώς τα σημάδια κατοίκησης ανάγονται στην πρωτοελλαδική περίοδο, ενώ σύμφωνα με τον Όμηρο το παλάτι του Οδυσσέα βρισκόταν σε σημείο που είχε θέα τρεις θάλασσες και το περιτριγύριζαν τρία βουνά – η περιγραφή ταιριάζει στην περιοχή, στα όρια της οποίας υπάρχει και η θέση Άγιος Αθανάσιος, όπου τοποθετείται το ανάκτορο του Οδυσσέα.

  • Μαραθιάς Ιθάκης

    Το οροπέδιο Μαραθιάς Ιθάκης βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, επτά χιλιόμετρα από το Βαθύ, κοντά στο Περαχώρι. Καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από το τμήμα αυτό του νησιού με πολλά αξιοθέατα, όπως η Σπηλιά στις Ρίζες, η Αρεθούσα Κρήνη, η ομηρική πηγή όπου θα επισκεφθείτε ακολουθώντας το μονοπάτι από το Ανεμοδούρι, από όπου μπορείτε να πάτε και στην παραλία στο Πέρα Πηγάδι, αλλά και η Παναγία η Σπηλαιώτισσα  το μικρό ξωκλήσι για το οποίο επίσης το μονοπάτι ξεκινάει από τον Μαραθιά.

  • Προτομή Ομήρου

    Η προτομή του Ομήρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης, στο Βαθύ. Είναι φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Στάθη Αλεξόπουλο και κατασκευάστηκε από λευκό μάρμαρο χάρη στη χορηγία του Γεράσιμου Κ. Βαλλάτου. Πάνω στη βάση της προτομής του Ομήρου είναι χαραγμένος ο χρησμός του Μαντείου του Δελφών προς τον αυτοκράτορα της Ρώμης, Αδριανό: “ΕΔΟΣ Δ’ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ ΕΣΤΙΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΔΕ ΠΑΤΗΡ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΡΕΗ. ΕΠΙΚΑΣΤΗ ΜΗΤΗΡ, ΗΜΙΝ ΕΤΙΚΤΕ ΒΡΟΤΩΝ ΠΟΛΥ ΠΑΝΣΟΦΟΝ ΑΝΔΡΑ”.

  • Άγιος Νικόλαος στο Βαθύ

    Ο Άγιος Νικόλαος στο Βαθύ Ιθάκης.

  • Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου

    Η εκκλησία στο λιμανάκι του Κιονιού Ιθάκης. Φιλοξενεί επίσης σπουδαία εικόνα της Υπαπαντής του Κυρίου και γιορτάζει εξίσου μεγαλόπρεπα και στις 2 Φεβρουαρίου.

  • Παναγία στα Περναράκια

    Το μοναστήρια της Παναγίας στα Περναράκια βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό της Εξωγής, στην κορυφή του βουνού με την ονομασία «Περναράκια». Το μοναστήρι είναι παλιό, τουλάχιστον του 17ου αιώνα και σύμφωνα με πηγές λειτουργούσε ως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  • Παναγία Σπηλαιώτισσα

    Η Παναγία η Σπηλαιώτισσα λέγεται αλλιώς και Παναγία στις Σπηλιές. Είναι ξωκλήσι στα νότια της Ιθάκης, χτισμένο μέσα σε μικρό σπήλαιο στην πλαγιά του βουνού, πάνω από το Άντρι, το νοτιότερο κόλπο της Ιθάκης.

  • Μονή Ταξιαρχών

    Η Μονή των Ταξιαρχών βρίσκεται στην νότιο Ιθάκη, στην περιοχή Βουνί, το βουνό πίσω από το Περαχώρι. Από το τέλος του χωριού, χωματόδρομος οδηγεί στο μοναστήρι, που είναι όμως αρκετά δύσβατος και απαιτεί ειδικό όχημα. Η απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από τρία χιλιόμετρα, μέσα σε πυκνή βλάστηση και καταπράσινες πλαγιές.

  • Μητροπολιτικός Ναός

    Ο Μητροπολιτικός Ναός της Ιθάκης βρίσκεται στο Βαθύ, στην περιοχή Λινοβρόχια και είναι αφιερωμένος στα Εισόδεια της Θεοτόκου. Αλλιώς λέγεται και Παναγία στα Λινοβρόχια.

  • Ιερά Μονή Καθαρών

    Η Ιερά Μονή των Καθαρών, η Παναγία στα Καθαρά όπως λέγεται επίσης, αποτελεί προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους. Είναι κτισμένη στη νοτιοανατολική κορυφή του ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια όμορφη γωνία, 600μ περίπου από την θάλασσα και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Βαθύ. Η Ιερά Μονή Καθαρών είναι χτισμένη απέναντι από τον κόλπο του λιμανιού της Ιθάκης, έτσι που το καμπαναριό της φαίνεται από όλο το νότιο νησί.

  • Η εκκλησία της Ανωγής

    Η εκκλησία της Ανωγής είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι βυζαντινός ναός, που σύμφωνα με τις πηγές κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα. Θεωρείται από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους των Βαλκανίων και έχει κριθεί ως διατηρητέο μνημείο. Είναι ρυθμού βασιλικής, μεγάλων διαστάσεων (μήκος 30 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα).

  • Άη Φανούρης

    Το εκκλησάκι του Άη Φανούρη βρίσκεται στο Βαθύ Ιθάκης, στην συνοικία Κάβος. Είναι μικρό, κάτασπρο και βρίσκεται κρυμμένο πίσω από τα σπίτια και μέσα στις ελιές, πάνω από το δρόμο. Ξεχωρίζει από μακριά μόνο αν προσέξει κανείς τα γαλάζια του πορτοπαράθυρα. Από το μικρό μπαλκονάκι του Άη Φανούρη βλέπει κανείς τα σπίτια, την παραλία στο Βαθύ και το μικρό νησάκι Λαζαρέτο, να στέκει κατάφυτο από πεύκα στη μέση του λιμανιού της Ιθάκης.

  • Αγιά Σοφιά

    Το εκκλησάκι της Αγιά Σοφιάς βρίσκεται σε πολύ ωραίο σημείο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, σε απόσταση  μόλις 3 χιλ. από το Βαθύ  (1,5 χλμ άσφαλτο και 1,5 χλμ χωματόδρομο). Το μαγευτικό τοπίο σε συνδυασμό με τη θετική ενέργεια που απορρέει είναι πόλος έλξης για γάμους και βαφτίσια απ’ όλον τον κόσμο. Το εκκλησάκι είναι τουλάχιστον 200 ετών και στην περίβολό του υπάρχει μια ελιά με περίμετρο 9 μέτρα. Γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου και κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής, στις 16  το απόγευμα, γίνεται πανηγύρι με φαγητό, τραγούδι και ποτό!

  • Άγιος Ραφαήλ

    Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ραφαήλ βρίσκεται στο Περαχώρι της Ιθάκης. Αποπερατώθηκε το 1980 και είναι χτισμένος σε ρυθμό πολυγωνικό. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και μεταφέρθηκε εδώ από τον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την Παλαιά Παναγίατου Περαχωρίου, που καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953.

  • Άγιος Ιωάννης Θεολόγος

    Στο Περαχώρι, στο προαύλιο του Αγίου Ραφαήλ, βρίσκεται ένα ταπεινό εκκλησάκι. Είναι αφιερωμένο στην Μετάσταση του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο μαθητής του Χριστού, Ευαγγελιστής Ιωάννης πέθανε σε ηλικία 105 ετών στην Έφεσο, αφού είχε περάσει όλη του την ζωή κηρύττοντας τον Λόγο του Θεού. Όταν, λίγες μέρες μετά την ταφή του, οι μαθητές του ανάσκαψαν τον τάφο του, τον βρήκαν κενό: ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος μετέστη στην αιώνια ζωή.

  • Άγιος Αντρέας

    Το γραφικό ξωκλήσι που καλωσορίζει τους επισκέπτες πλάι στο κύμα, στην είσοδο του λιμανιού της Ιθάκης, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντρέα. Μικρό και ταπεινό, με την γαλάζια του πόρτα και τα μικροσκοπικά παράθυρα, είναι πάντα ασπρισμένο και καθαρό και αποτελεί σήμα κατατεθέν πια του λιμανιού.

  • Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης

    Η συλλογή του Ναυτικού – Λαογραφικού Μουσείο Ιθάκης περιλαμβάνει περισσότερα από 1.500 εκθέματα, μεταξύ των οποίων παλιές φωτογραφίες, πίνακες καραβιών Ιθακήσιων πλοιοκτητών, ναυτικά όργανα και στολές, έγγραφα και βιβλία της Εμποροναυτικής Σχολής Σταθάτου, που λειτούργησε στο νησί στις αρχές του 20ού αιώνα και ήταν ονομαστή σε όλη την Ελλάδα.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ιθάκης

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης βρίσκεται στο Βαθύ, πίσω από την παραλία, στην περιοχή της Μητρόπολης. Είναι ένα από τα δύο μουσεία στην Ιθάκη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον: φιλοξενεί αντικείμενα από τις ανασκαφές στα νότια του νησιού, ενώ στην Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης που βρίσκεται στο χωριό Σταυρός εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών στα βόρεια.

  • Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης

    Η Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης βρίσκεται στο χωριό Σταυρός, στη βόρεια Ιθάκη, στην περιοχή Πηλικάτα, κοντά στο σημείο όπου έχουν ανασκαφεί τμήματα οικισμού πρωτοελλαδικής περιόδου. Στεγάζει ευρήματα από όλες τις ανασκαφές που έχουν γίνει στη βόρεια Ιθάκη από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα.

  • Το σπίτι του Καραϊσκάκη

    Στο Κιόνι, ένα παλιό πέτρινο σπίτι στην άκρη της παραλίας του χωριού, είναι σύμφωνα με την παράδοση το σπίτι του Καραϊσκάκη. Λέγεται πως εκεί έζησε ο ήρως της ελληνικής επανάστασης του 1821 κάποια χρόνια πριν τον αγώνα και έμεινε να ονομάζεται έτσι, το σπίτι του Καραϊσκάκη. Είναι πέτρινο, διώροφο, χτισμένο σαν τα αρχοντικά της εποχής, με λεπτομέρειες στην κατασκευή που είναι ορατές με γυμνό μάτι ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις. Σήμερα, από το σπίτι του Καραϊσκάκη στο Κιόνι σώζονται μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι και τα ανοίγματα στις πόρτες και τα παράθυρα.

  • Πυραμίδες

    Άλλο ένα από τα… περίεργα αξιοθέατα που δεν περιμένει να δει κανείς στην Ιθάκη, είναι οι Πυραμίδες της Εξωγής. Βρίσκονται στην άκρη του βορειότερου χωριού της Ιθάκης και βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τις πασίγνωστες πυραμίδες της Αιγύπτου – μην περιμένετε να δείτε στην Εξωγή την πυραμίδα του Χέοπα! Αυτό που θα δείτε είναι μια τριγωνική πυραμίδα ύψους περίπου 3 μέτρων και άλλη μια δίπλα, χτισμένη με κυλινδρικές «στώσεις», λίγο ψηλότερη.

  • Παλαιόχωρα

    Στην πλαγιά απέναντι από το Περαχώρι, βρίσκονται τα ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού της Παλαιόχωρας, που αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νησιού ως την εποχή της Ενετοκρατίας. Περίπου δέκα εκκλησίες και άλλα τόσα σπίτια της εποχής διατηρούνται ως σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση, ώστε να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης πώς ήταν ο οικισμός της Παλαιόχωρας στην ακμή του.

  • Μενίρ

    Τα Μενίρ βέβαια παραπέμπουν στον Οβελίξ, τον φίλο και ήρωα του κόμικ Αστερίξ, που χρησιμοποιούσε τις τεράστιες κωνοειδείς πέτρες για να κατατροπώνει τους Ρωμαίους! Μενίρ στην Ιθάκη δεν περιμένει κανείς να βρει, καθώς ουδεμία σχέση με τον Γαλάτη ήρωα… Κι όμως στην περιοχή του χωριού της Ανωγής υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι που ονομάζονται μενίρ! Μάλιστα, έχουν αυτό το σχήμα που γνωρίζουμε όλοι από τον Οβελίξ, είναι μακρόστενοι και γιγαντώδεις.

  • Άγκυρα

    Στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Ιθάκης, στο κέντρο του λιμανιού, δίπλα στη θάλασσα, βρίσκεται μια μεγάλη σιδερένια άγκυρα. Είναι ένα μνημείο, αφιερωμένο στους Θιακούς ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα. Η Άγκυρα Στέκει πάνω σε μαρμάρινη βάση και έχει χαραγμένη την επιγραφή «Για τους Θιακούς ναυτικούς που αγκάλιασε για πάντα το κύμα».

Most Popular