Άγιος Εύπλους


Ο Άγιος Εύπλους είναι ένα μικρό εκκλησάκι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με μεγάλη όμως ιστορία για τους Θρακιώτες.

Είναι καινούριος ναός, καθώς χτίστηκε μόλις το 1997. Η ανέγερσή του έγινε εις ανάμνηση του Αγίου Εύπλου της Αίνου της Ανατολικής Θράκης, που είναι η πατρίδα μεγάλου μέρους των σημερινών Αλεξανδρουπολιτών. Η Αίνος υπήρξε σημαντική ναυτική δύναμη της περιοχής, που κατά την Επανάσταση του 1821 ενίσχυσε τον Αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία με περισσότερα από 300 πλοία.

Ο Άγιος Εύπλους, χτισμένος στην άκρη του λιμανιού της Αίνου, ήταν αυτός που ξεπροβόδιζε τα καράβια, ώστε να έχουν «ευ πλου», καλό ταξίδι δηλαδή. Για το λόγο αυτό και η καινούρια εκκλησία του Αγίου Εύπλου χτίστηκε στο λιμάνι, δίπλα στα αμέτρητα σκάφη, μικρά και μεγάλα πλοία που προσεγγίζουν την Αλεξανδρούπολη καθημερινά.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, ο Άγιος Εύπλους ήταν διάκονος και μαρτύρησε επί Διοκλητιανού στην Σικελία. Το εκκλησάκι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου, την ημέρα του μαρτυρίου του Αγίου.


Checkout more destinations:

GO!

Select Chapters
to show on the map
Select Chapters to show on the map info
You can select as many chapters as you want. Everytime you check one from the list below, the relevant pins are shown on the map. You can come back to change your selection whenever you want. You can select a whole chapters, or some of its subchapterss. Next to each selection you can see the amount of pins that will be shown on the map.
Hide
Show