Αρχαιολογικός Χώρος Μάκρης

Ο αρχαιολογικός χώρος Μάκρης βρίσκεται πολύ κοντά στο σημερινό χωριό, 12 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, και ανακαλύφθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Πρόκειται για οικισμό που ανάγεται στην Νεολιθική εποχή, γύρω στα 4.000 χρόνια π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο Μάκρης υπάρχουν κατοικίες με δάπεδα, εστίες αλλά και μια πήλινη πλατφόρμα που ανακαλύφθηκε στο κέντρο του οικισμού και πιθανώς να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας μορφής κεντρικής εξουσίας. Ο Νεολιθικός Οικισμός του αρχαιολογικού χώρου Μάκρης είναι από τους σημαντικότερους των Βαλκανίων και εντοπίζεται στον υπερυψωμένο λοφίσκο, την «τούμπα», που πιθανότατα σχηματίστηκε από τον πηλό, ο οποίος αποτελούσε την βασική ύλη για τις κατασκευές του οικισμού.

Στον αρχαιολογικό χώρο Μάκρης βρίσκεται και η Σπηλιά του Κύκλωπα, με ανάλογα ευρήματα. Ενδείξεις ότι η περιοχή κατοικήθηκε και αργότερα, οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικός σταθμός την εποχή της Σαμοθρακικής Περαίας, και πλέον έχει εγκαταλειφθεί η αντίληψη πως ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ζώνη. Κατά το Βυζάντιο η περιοχή ήταν το νεκροταφείο του οικισμού, που πλέον είχε μεταφερθεί στο σημείο της σημερινής Μάκρης.