Ο Τρύφωνας

Στον Έβρο με τα εύφορα εδάφη και τη μεγάλη παράδοση και στην αμπελουργία, γιορτάζεται κάθε χρόνο ο Τρύφωνας. Το έθιμο αυτό διαδραματίζεται την ημέρα της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα, την 1η του Φλεβάρη. Ο Άγιος Τρύφωνας είναι ο προστάτης άγιος των αμπελιών και της αμπελουργίας και οι αμπελουργοί του Έβρου τον τιμούν ιδιαιτέρως.

Παρίστανται όλοι στη λειτουργία του Αγίου Τρύφωνα και καθώς πρόκειται για πρωτομηνιά, παρακολουθούν και τον Αγιασμό. Κάνουν αρτοκλασία, προσφέρουν δηλαδή άρτο και στη συνέχεια, αφού πάρουν τον αγιασμό, ραντίζουν όλα τα κλήματα των αμπελιών τους, ώστε να ευλογηθεί η καινούρια σοδιά.

Λόγω της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα, θεωρείται αμαρτία να δουλέψουν στα αμπέλια τους την ημέρα εκείνη. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας παλιός γεωργός που αψήφησε την ιερότητα της γιορτής, και προτίμησε να πάει στο αμπέλι και να κλαδέψει, έχασε τη μύτη του σ’ ένα φοβερό ατύχημα! Το γεγονός αυτό αναπαρίσταται ως λαϊκό δρώμενο έως τις μέρες μας στα Δίκαια, το μικρό ακριτικό χωριό στο Τρίγωνο του Έβρου, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα ανάμεσα στα αμπέλια.

Most Popular