Booking.com

Ρέθυμνο - Σπήλαια

Στο νομό Ρεθύμνου  υπάρχουν πάνω από 850 καταγεγραμμένα σπήλαια με τον αριθμό αυτό συνεχώς να αυξάνεται, κάτι που εξηγείται από τα ασβεστολιθικά πετρώματα που κυριαρχούν στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη και διαβρώνονται εξαιτίας του νερού.

Άλλα κλειστά, άλλα σε χρήση από την αρχαιότητα, όλα τα σπήλαια θεωρούνται ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, που στα σκοτεινά τους περάσματα και στα μεγάλα βάθη τους αναδεικνύουν τις μεταβολές του εδάφους χιλιάδων ετών και γεννούν αρχαίους μύθους που επιβιώνουν σήμερα, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο αρχαιολογικό, ιστορικό ή ακόμα και λαογραφικό ενδιαφέρον.

Πολλά από τα σπήλαια αποτέλεσαν λατρευτικά κέντρα από τα πρώιμα νεολιθικά χρόνια έως και τα ρωμαϊκά, ή λειτούργησαν ως καταφύγια για τους επαναστατημένους κρητικούς εναντίον των Τούρκων, όπως το σπήλαιο Μελιδονίου. Κατά το παρελθόν κάποια σπήλαια έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση και ωρίμανση προϊόντων από τους κατοίκους, όπως ο Χώνος. Άλλα έχουν διαμορφωθεί σε ναούς με τα περισσότερα από αυτά να είναι αφιερωμένα στον Άγιο Αντώνιο, με πιο σημαντικό το σπήλαιο Αγίου Αντωνίου, στο οποίο λατρευόταν και ο Κραναίος Ερμής.

Παρά την πληθώρα των σπηλαίων, λίγα από αυτά θεωρούνται επισκέψιμα, καθώς πολλά είναι κλειστά για το κοινό για λόγους επικινδυνότητας ή επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές σε αυτά. Το σπήλαιο Μούγκρι  και το σπήλαιο Σφεντόνη  είναι από τα σημαντικότερα επισκέψιμα του νομού. Ιδιαίτερη αρχαιολογική σημασία έχει το Ιδαίον Άνδρον, το σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογική παράδοση ανατράφηκε ο Δίας και αποτέλεσε σπουδαίο λατρευτικό κέντρο.

Εξερευνήστε τα σπήλαια του νομού Ρεθύμνου…

 

  • Ταφκούρα

    Η Ταφκούρα στο νομό Ρεθύμνου είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται στη θέση Πετραδολάκια σε υψόμετρο 1.485 μέτρων, 13 περίπου χιλιόμετρα νότια των Ανωγείων.

  • Σπήλαιο Μελιδονίου

    To σπήλαιο Μελιδονίου στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το Μελιδόνι, στη νότια πλευρά του Κουλούκωνα, απέχoντας 28 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.

  • Χώνος

    To σπήλαιο Χώνος στο νομό Ρεθύμνου  βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Καλή Συκιά σε υψόμετρο 550 μέτρων, 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου .

  • Τάφκος της Μαύρης

    Ο Τάφκος της Μαύρης στο νομό Ρεθύμνου  είναι ένα σπηλαιοβάραθρο που βρίσκεται πάνω από το χωριό Βισταγή, στις νοτιοδυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη  σε υψόμετρο 1.450 μέτρων.

  • Τάφκος Πετραδολακίων

    Ο Τάφκος Πετραδολακίων στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται νότια των Ανωγείων  στην τοποθεσία Πετραδολάκια και αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο βαθύτερο σπήλαιο στην περιοχή του Ψηλορείτη, μετά την Ταφκούρα.

  • Σπήλαιο Σφεντόνη

    Το σπήλαιο Σφεντόνη στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά των Ζωνιανών  στη θέση «Μύρωνος», στις νότιες πλαγιές του λόφου Χαλέπα και απέχει 47 περίπου χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.

  • Σπήλαιο Σιμονέλλι

    Το σπήλαιο Σιμονέλλι στο νομό Ρεθύμνου  βρίσκεται στην παραθαλάσσια βραχώδη περιοχή δυτικά του Ρεθύμνου, στην τοποθεσία Ατσιπόπουλο και ονομάστηκε έτσι από τον Ιταλό περιηγητή Βιτόριο Σιμονέλλι.

  • Σπήλαιο Πωλ Φωρ

    Το σπήλαιο Πωλ Φωρ στο νομό Ρεθύμνου  βρίσκεται βορειοανατολικά από το χωριό Νίθαυρις, σε υψόμετρο 700 μέτρων στην περιοχή Καλικάς.

  • Σπήλαιο Μούγκρι

    Το σπήλαιο Μούγκρι στο νομό Ρεθύμνου είναι το μεγαλύτερο σε μήκος σπηλαιοβάραθρο του Κουλούκωνα, στο ύψωμα Κουφωτό και κοντά στο χωριό Σίσες, απέχοντας 44 περίπου χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.

  • Σπήλαιο Μαραθοκεφάλα

    Το σπήλαιο Μαραθοκεφάλα στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται κοντά στο χωριό Κυνηγιανά, 29 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου.

  • Σπήλαιο Γερανίου

    Το σπήλαιο Γερανίου στο νομό Ρεθύμνου  είναι από τα ομορφότερα σπήλαια της Κρήτης στο ομώνυμο χωριό, 6 χιλιόμετρα δυτικά του Ρεθύμνου, στην τοποθεσία «Καμάρι» και κοντά στην παραλία Γεράνι .

  • Σπήλαιο Αγίου Αντωνίου

    Το σπήλαιο Αγίου Αντωνίου βρίσκεται βόρεια του χωριού Πατσός, μέσα στο καταπράσινο φαράγγι Πατσού. Το Σπήλαιο αυτό, που ονομάζεται και Σπήλαιο του Κραναίου Ερμή, ήταν ο τόπος λατρείας του Κραναίου Ερμή. O Κραναίος Ερμής, ήταν από τους αγαπημένους Θεούς των Κρητών, τον οποίο επικαλούνταν για τη γονιμότητα της γης και των ζώων. Το ιερό του καταλάμβανε τη βραχοσκεπή, μέσα στην οποία είναι σήμερα χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, αλλά και την πλαγιά μέχρι την πηγή. Η αρχαία λατρεία διήρκησε από τα μινωϊκά χρόνια έως το τέλος της ρωμαιοκρατίας (2000π.Χ. – 4ος αιώνας μ.Χ.).

  • Ιδαίον Άνδρον

    Το Ιδαίον Άνδρον είναι ένα σπήλαιο στο νομό Ρεθύμνου  που βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του Ψηλορείτη  σε υψόμετρο 1.530 περίπου μέτρων, 23 περίπου χιλιόμετρα μετά τα Ανώγεια  και 74 από το Ρέθυμνο.

Most Popular