Booking.com

Χανιά - Πολιτισμός

Ένα από τα λίγα μέρη της γης που τόσοι πολλοί πολιτισμοί έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους είναι τα Χανιά, όχι μόνο η πόλη, αλλά ολόκληρος ο νομός. Αρχαιοελληνικά ερείπια, από τη μινωική εποχή ως την κλασσική αρχαιότητα, βυζαντινά μνημεία, ενετικοί πύργοι και μονές, κτήρια και τζαμιά από την τουρκική και αιγυπτιακή κατοχή, αλλά και μνημεία της νεότερης περιόδου, όλα συναντώνται στα Χανιά και συνθέτουν έναν ξεχωριστό πολιτισμό.

Αξιοθέατα  του πολιτισμού θεωρούνται μνημεία όπως οι Τάφοι των Βενιζέλων , το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς , αλλά και η Σπλάντζια, το Ενετικό Λιμάνι, το Σαντριβάνι  κά. Τα θρησκευτικά μνημεία  που κοσμούν την πόλη, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου Δομηνικανών , ο Άγιος Ρόκκος , η Παναγία των Θαυμάτων, αλλά και η Μητρόπολη των Χανίων και άλλες σύγχρονες εκκλησίες  και μοναστήρια, είναι στοιχεία του πολιτισμού της περιοχής.

Αρχαιολογικοί χώροι  διάσπαρτοι σε όλα τα Χανιά, από την ενδοχώρα ως τις ακτές στέκουν μάρτυρες της αρχαιότητας του πολιτισμού στα μέρη εκείνα: Η αρχαία Υρτακίνα, η Έλυρος , τα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας  είναι μερικές μόνο ανασκαφικές τοποθεσίες, τα ευρήματα από τις οποίες εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, αλλά και τα υπόλοιπα μουσεία  της περιοχής.

Οι κάθε λογής κατακτητές που πέρασαν από τα Χανιά έχτισαν τα κάστρα  τους, ερείπια των οποίων δείχνουν στους σημερινούς επισκέπτες τον πολιτισμό της εποχής. Από τους τουρκικούς κουλέδες, μέχρι τους βυζαντινούς προμαχώνες και τα ενετικά τείχη, όλοι ήθελαν να προφυλάξουν τις ομορφιές των Χανίων κατά το δυνατόν καλύτερα.

Στοιχεία επίσης πολιτισμού είναι και οι Φάροι των Χανίων, με κυριότερο βέβαια τον Αιγυπτιακό Φάρο , σήμα κατατεθέν του Ενετικού Λιμανιού  της πόλης.
  • Νεώριο Μόρο

    Το Νεώριο Μόρο στο παλιό λιμάνι των Χανίων, είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα του 16ου αιώνα, που ανήκει στο συγκρότημα των Ενετικών Νεωρίων

  • Μουσείο Γαλατά

    Φωτογραφίες, αντικείμενα, ακόμα και κράνη των στρατιωτών κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου Γαλατά, που εξιστορεί τη Μάχη της Κρήτης

  • Κέντρο Ιππασίας Πήγασος

    Το Κέντρο Ιππασίας Πήγασος στην Όαση Βαρυπέτρου είναι ένας χώρος Αθλητισμού, Αναψυχής και Πολιτισμού των Αλόγων!

  • Fabrika Apartments

    Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Fabrika Apartment στη παραλία Φάμπρικα στη Βάρη της Σύρου σας παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις για μια ευχάριστη απόδραση.

  • Άγιος Μάμας

    Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Μάμα βρίσκεται κοντά στον χωριό Κυριακοσέλλια της επαρχίας του Αποκορώνου των Χανίων της Κρήτης.

  • Αρχαίος Οικισμός Κυλίντρα

    Ο αρχαίος οικισμός της Κυλίντρας, βρίσκεται κοντά στο γραφικό χωριό του Σαμωνά, της επαρχίας του Αποκορώνου στα Χανιά της Κρήτης.

  • Τάφοι Βενιζέλων

    Ανατολικά της πόλης των Χανίων και στο δρόμο που οδηγεί για το Ακρωτήρι και το Αεροδρόμιο βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων.

  • Ελαιόλαδο

    Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφή των Ελλήνων και φυσικά χαρακτηρίζει τη διατροφή των κατοίκων της Κρήτης, που φημίζονται και για την μακροζωία τους.

  • Κουλέδες Ασκύφου

    Στο οροπέδιο του Ασκύφου, περίπου 50 χλμ νότια της πόλης των Χανίων και κοντά στο χωριό Γωνί,  βρίσκονται δύο από τους Κουλέδες της περιοχής των Σφακίων, οι Κουλέδες Ασκύφου. Πρόκειται για μικρά κάστρα τα οποία κατασκευάστηκαν από τους Τούρκους στα πλέον επίκαιρα σημεία των Σφακίων, κατά τη διάρκεια της  Κρητικής Επανάστασης του 1866 για να ελέγχουν τους επαναστάτες. 

  • Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Νικήτα

    O μικρός μονόχωρος ναός του Αγίου Νικήτα, που βρίσκεται δίπλα από το μεσαιωνικό κάστρο Φραγκοκάστελλο, είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Αγίου Νικήτα της οποίας πλέον διατηρούνται μόνο οι τοίχοι και το ψηφιδωτό της. Βρίσκεται στο νομό Χανίων στη νότια ακτή της Κρήτης και απέχει 18 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων.

  • Ναός Προφήτη Ηλία

    Ο Ναός Προφήτη Ηλία στους Τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων βρίσκεται στη θέση «Φρούδια» και απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Αρχικά την περίοδο της Ενετοκρατίας κατασκευάστηκε ο ναΐσκος του Προφήτη Ελισαίου.

  • Ναός Αγίου Νικολάου (Κυριακοσέλλια)

    Ο Ναός Αγίου Νικολάου είναι κτισμένος σ’ έναν λόφο κοντά στο χωριό Κυριακοσέλλια και απέχει 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων.

  • Ναός Αγίου Γεωργίου Μήθυμνας Κίσσαμου

    Ο μονόχωρος, καμαροσκέπαστος Ναός Αγίου Γεωργίου Μήθυμνας Κίσσαμου στον αρχαιολογικό χώρο της Μήθυμνας, κοντά στον Δραπανια της Κίσσαμου κτίστηκε κατά το πρώτο μισό του 15ου αιώνα στη θέση του υστερορωμαϊκού λουτρού. Ο Ναός Αγίου Γεωργίου Μήθυμνας Κίσσαμου βρίσκεται 35 χιλιόμετρα δυτικά από τα Χανιά και τέσσερα χιλιόμετρα από το Καστέλι.

  • Ναός Αγίου Γεωργίου Κουρνά

     Ο Ναός Αγίου ΓεωργίουΚουρνά βρίσκεται στο κέντρο του Κουρνά, ενός ημιορεινού χωριού που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Δαφνομαδάρα και απέχει από την πόλη των Χανίων 47 χιλιόμετρα.

  • Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας

    H Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται σε απόσταση 76 χιλιομέτρων νοτίως της πόλης των Χανίων. Απέχει 45 χιλιόμετρα από την Κίσσαμο αλλά είναι πολύ κοντά στο διάσημο Ελαφονήσι, καθώς η απόσταση από την ξακουστή παραλία ως την ιστορική μονή είναι μόλις εφτά χιλιόμετρα. Το κατάλευκο μοναστήρι είναι χτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο ύψους 35 μέτρων και η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος από εκεί είναι καταπληκτική.

  • Μονή Χρυσοπηγής

    H Μονή Χρυσοπηγής βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα. Ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από τον Χανιώτη γιατρό και φιλόσοφο Ιωάννη Χαρτοφύλακα.

  • Μονή Γουβερνέτου

    Η Μονή Γουβερνέτου είναι ένα από τα πιο παλιά μοναστήρια, που θα δείτε στην Κρήτη και τα Χανιά, καθώς χτίστηκε το 1537. Η Μονή Γουβερνέτου ονομάζεται επίσης «Κυρία των Αγγέλων» και βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτήρι, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την Μονή της Αγίας Τριάδας και 19 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων.  

  • Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

    Η γυναικεία Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου με τις λιγοστές μοναχές βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου κοντά στο χωριό Κορακιές και απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από τα Χανιά.

  • Μονή Αγίου Ιωάννη Ερημίτη (Καθολικό)

    Η Μονή Αγίου Ιωάννη Ερημίτη (ή Καθολικό) είναι ένα ερειπωμένο πια μοναστήρι που χτίστηκε γύρω στον 11ο αιώνα και είναι το παλαιότερο της Κρήτης.

  • Τούρκικο Χαμάμ στην οδό Κατρέ

    Το Τούρκικο Χαμάμ στην οδό Κατρέ είναι ένα από τα δημόσια λουτρά που κατασκεύασαν οι Οθωμανοί όσο ήταν κυρίαρχοι στα Χανιά. Βρίσκεται στην παλιά αριστοκρατική συνοικία Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων.

  • Μνημείο Καντάνου

    Το Μνημείο Καντάνου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού των Χανίων, για να θυμίζει σε όλους, ακόμα και σ’ αυτούς που απλά περνούν από τον τόπο μαρτυρίου, την θηριωδία των Γερμανών Ναζί που ξέσπασε στην Κάντανο τον Ιούνιο του 1941.

  • Μνημείο στον Άναβο

    Το μνημείο στον Άναβο είναι μια μαρμάρινη πλάκα πάνω σε ένα βράχο στη θέση Άναβος Σελίνου, στα Χανιά. Στήθηκε εκεί ως μάρτυρας της μεγάλης νίκης των Ελλήνων κατά του γερμανικού στρατού, τον Αύγουστο του 1944. Η μάχη δόθηκε μεταξύ ανδρών του ελληνικού μόνιμου και εφεδρικού στρατού κατά των κατακτητών, λίγο πριν την οριστική λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί ναζί έφυγαν από το πεδίο μετρώντας σοβαρές απώλειες, σημαντικές για την τελική ήττα τους που δεν άργησε να έρθει.

  • Μνημείο Μάχης Φλωρίων

    Πλήθος μνημείων που θυμίζουν την αγριότητα του πολέμου και των Γερμανών κατακτητών βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Κρήτη. Στα Φλώρια Σελίνου, έχει στηθεί το Μνημείο Μάχης Φλωρίων και είναι αφιερωμένο στην μεγάλη μάχη που έγινε στο χωριό και στους νεκρούς της περιοχής.

  • Μεσαιωνικό Φραγκοκάστελλο

    To Μεσαιωνικό Φραγκοκάστελλο βρίσκεται λίγο έξω από τα Σφακιά. Κατασκευάστηκε το 1371 από τους Ενετούς, ενώ ο θρύλος λέει πως οι ντόπιοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την ολοκλήρωσή του και τα βράδια κατέστρεφαν ό, τι είχε οικοδομηθεί την ημέρα. Η ονομασία Φραγκοκάστελλο (το φρούριο των Φράγκων, δηλαδή των Καθολικών) δόθηκε από τους ντόπιους στο νέο οχυρό, αντικατοπτρίζοντας στην ουσία την απέχθειά τους.

  • Φρούριο Φιρκά

    Το Φρούριο Φιρκά δεσπόζει στην βορειοδυτική πλευρά, στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς στα μέσα του 16ου αιώνα, λίγο πριν πέσει η πόλη στα χέρια των Τούρκων και ονομαζόταν τότε «Revellino del Porto». Η χρήση του Φρουρίου Φιρκά ήταν καθαρά οχυρωματική, ενώ η διαμόρφωση του χώρου εσωτερικά εξυπηρετούσε στρατώνες και αποθήκες πολεμικού υλικού. Μια μεγάλη δεξαμενή στο κέντρο χρησίμευε για την συγκέντρωση του νερού από τις στέγες, ήταν μάλιστα θολωτή.

  • Φρούριο Σφακίων

    Το φρούριο Σφακίων βρίσκεται στην ανατολική άκρη της Χώρας των Σφακίων. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 15ο - 16ο αιώνα πάνω σε προϋπάρχον Βυζαντινό «φρουρίδιο». Ήταν πολύ μικρό, με έναν μόνο πύργο και η φρουρά του αποτελούνταν από 15 άντρες, με τον επικεφαλής τους που λεγόταν Καπουλέτος.

  • Φρούριο Σούδας

    Το ενετικό φρούριο της Σούδας βρίσκεται πάνω στο ομώνυμο νησί απέναντι από το φρούριο Ιτζεδίν, ανατολικά των Χανίων. Υπήρξε ένα από τα πιο ανθεκτικά στις επιθέσεις των Τούρκων κάστρα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

  • Φρούριο Ιτζεδίν

    Το φρούριο Ιτζεδίν βρίσκεται ανατολικά του λιμανιού της Σούδας, πάνω στη θάλασσα κοντά στο χωριό Καλάμι, 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Χτίστηκε από τον Τούρκο Ρεούφ Πασά το 1872, λίγο πριν την απελευθέρωση της Κρήτης και πήρε το όνομα του από τον πρωτότοκο γιο του Τούρκου Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν.

  • Φρούριο Αγίας Ρουμέλης

    Στην έξοδο του νοτίου άκρου του πολυξακουσμένου φαραγγιού της Σαμαριάς, στη νότια πλευρά των Χανίων, βρίσκεται το φρούριο της Αγίας Ρουμέλης. Το  μεταβυζαντινό αυτό φρούριο κτίστηκε από τους Τούρκους τον 18ο αιώνα σε ύψωμα 190 μέτρων, στο βουνό βόρεια του ομώνυμου χωριού.

  • Προμαχώνας Lando

    Ο Προμαχώνας Lando είναι γνωστός και ως Προμαχώνας Schiavo ή Αγίου Δημητρίου.  Καλύπτει τη νότιο-δυτική γωνία των ενετικών οχυρώσεων της παλιάς πόλης των Χανίων και πήρε το όνομα του από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που ήταν η Μητρόπολη των Χανίων την εποχή της Eνετοκρατίας και βρίσκεται  μεταξύ των σημερινών οδών Σκρύδλωφ και Μπετόλο. Οι ονομασίες Προμαχώνας Lando και Schiavo προέρχονται από τα ονόματα των  Ενετών Αξιωματούχων που επέβλεψαν την κατασκευή του.

  • Παλαιόκαστρο

    Το φρούριο Παλαιόκαστρο  βρίσκεται  στην τοποθεσία της αρχαίας Απτέρας, ανατολικά των Χανίων. Κτίστηκε από τους Ενετούς όταν κατέκτησαν την Κρήτη, για να ενισχύσουν και να προστατεύσουν τον κόλπο της Σούδας. Τα τείχη του Παλαιόκαστρου είχαν ύψος 3 μέτρα, ενώ το πάχος του ς έφτανε το ενάμιση μέτρο σε κάποια σημεία.

  • Κουλές Λουτρού

    Ο Κουλές του Λουτρού είναι ένα τουρκικό φρούριο που κτίστηκε πιθανότατα το 1868 στο ύψωμα, πάνω από το λιμανάκι του οικισμού του Λουτρού, που βρίσκεται στα νότια των Χανίων, στα Σφακιά.

  • Κάστρο Σελίνου

    Το Κάστρο Σελίνου στην Παλαιόχωρα των Χανίων ιδρύθηκε από τους Ενετούς. Το φρούριο ήταν περίπου τετράγωνο. Ήταν εφοδιασμένο με δύο πύργους στη νότια πλευρά κι ένα στη βόρεια. Είχε, όπως όλα τα φρούρια, χώρους στρατωνισμού, κατοικίες αξιωματούχων, μικρή εκκλησία και δεξαμενές νερού. Οι δύο αυτοί πύργοι φαίνονται ακόμη και σήμερα ανάμεσα στα χαλάσματα του Κάστρου του Σελίνου.

  • Μητρόπολη των Χανίων

    Ο καθεδρικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (Τριμάρτυρη), η Μητρόπολη των Χανιών, βρίσκεται στο μέσον της οδού Χάληδων στην παλιά πόλη.

  • Καθολική Εκκλησία Χανίων

    Η Καθολική Εκκλησία των Χανίων βρίσκεται στην οδό Χάληδων απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου 1879 και έκτοτε βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και αποτελεί την έδρα της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης.

  • Ναός της Αγίας Ειρήνης

    Ο ναός της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στην πλατεία Καλλίνικου Σαρπάκη στην συνοικία της Σπλάντζιας, στα Χανιά. Δεν γνωρίζουμε πότε κτίστηκε, όμως πιθανολογείται ότι είναι κτίσμα του 17ου αιώνα. Πρόκειται για δίκλιτο καμαροσκέπαστο ορθόδοξο ναό με το ένα κλίτος σήμερα ενσωματωμένο σε ιδιωτική κατοικία.

  • Αγία Αικατερίνη

    Στην Σπλάντζια των Χανίων, πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Αγίας Αικατερίνης. Υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε κατά τον 16ο αιώνα, καθώς η αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε υστερογοτθικές μορφές.

  • Υρτακίνα

    Κοντά στο χωριό Τεμένια Σελίνου βρίσκεται η αρχαία πόλη Υρτακίνα, κτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων από τη θάλασσα. Υπήρξε μια ισχυρή ανεξάρτητη δύναμη που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την περίοδο των ελληνιστικών χρόνων, ενώ παρήκμασε στα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας.

  • Τάρρα

    Η Τάρρα ήταν αρχαία πόλη της δυτικής Κρήτης, κοντά στο στόμιο του φαραγγιού της Σαμαριάς, στη θέση του σημερινού οικισμού της Αγίας Ρούμελης.

  • Πρωτομινωϊκός Τάφος Νέων Ρουμάτων

    Ο Πρωτομινωικός τάφος Νέων Ρουμάτων είναι ένας από τους σημαντικότερους της Κρήτης και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1980 στην κοιλάδα των Νέων Ρουμάτων των Χανιών. Βρίσκεται στην τοποθεσία «Πεύκος», πολύ κοντά στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τα Χανιά με τη Σούγια.

  • Πρωτομινωικός οικισμός Καστελλιού

    Ο Πρωτομινωικός οικισμός Καστελλίου είναι ο σημαντικότερος οικισμός της περιόδου που έχει αποκαλυφθεί σε ολόκληρη την Κρήτη. Κέντρο του πρωτομινωικού οικισμού Καστελλίου ήταν ο ομώνυμος λόφος (Καστέλλι), όπου οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως μεγάλα σπίτια με καλοχτισμένα δωμάτια, φροντισμένα δάπεδα με κυκλικά κοιλώματα - εστίες, τοίχοι επιχρισμένοι με βαθύ κόκκινο κονίαμα, κανονικά θυρώματα και κεραμικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

  • Μινωική Έπαυλη Νεροκούρου

    Η μινωική έπαυλη Νεροκούρου αποτελείται ουσιαστικά από τα απομεινάρια ενός κτίσματος που χαρακτηρίζεται ως μινωική έπαυλη και που έχουν βρεθεί κοντά στο χωριό Νεροκούρος, λίγο έξω από την πόλη των Χανίων. Χρονολογούνται στα 1700-1450 π.Χ. και ακολουθούν τα ανακτορικά πρότυπα του μινωικού πολιτισμού.

  • Θολωτός Τάφος Φυλακής

    O θολωτός τάφος Φυλακής βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, στην τοποθεσία «Της τρύπας τ' αρμί», σε απόσταση 1 χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Φυλακή των Χανίων. Χρονολογείται στην Υστερομινωική περίοδο (14ος - 13ος αι. π.Χ) και ανασκάφτηκε το 1981.

  • Θολωτός Τάφος Στύλου

    Ο θολωτός τάφος του Στύλου που χρονολογείται περίπου στα 1390-1190 π.Χ βρίσκεται  στο δυτικότερο τμήμα του λόφου Αζοϊρές, νότια της Απτέρας και ανατολικά του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στο χωριό Στύλος Αποκορώνου. Ο θολωτός τάφος του Στύλου ήταν μνημειακός τάφος τοπάρχη της περιοχής, με κυκλικό, λιθόκτιστο θάλαμο και μακρύ, κτιστό δρόμο.

  • Θολωτός Τάφος Μάλεμε

    Στη θέση «Καύκαλα», κοντά στο Μάλεμε και 17 χιλιόμετρα περίπου από τα Χανιά βρίσκεται ένα από τους πιο καλά διατηρημένους μινωικούς τάφους της Κρήτης, ο θολωτός τάφος του Μάλεμε.

  • Έλυρος

    Η αρχαία πόλη Έλυρος βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κρήτη κοντά στο χωριό Ροδοβάνι, κτισμένη πάνω στον λόφο Κεφάλα. Μια επιγραφή που λέει «Έδοξε τη πόλει των Ελυρίων» ανακαλύφθηκε εδώ και επιβεβαίωσε τις υποθέσεις των αρχαιολόγων πως όντως πρόκειται για την αρχαία Έλυρο.

  • Αρχαία Φαλάσαρνα

    Η αρχαία Φαλάσαρνα, που το όνομά της προέρχεται από την ηρωίδα-νύμφη Φαλασάρνη,  βρίσκεται στο ακρωτήρι της Γραμβούσας, στη δυτική πλευρά της Κρήτης, δίπλα στην ομώνυμη, διάσημη παραλία. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κόρυκος και περιλάμβανε την ακρόπολη και το λιμάνι της πόλης. Ήταν σύμμαχος της Κυδωνίας, ενώ με την Πολυρρήνια βρέθηκε σε πόλεμο για περισσότερα από εκατό χρόνια.

  • Αρχαία Πολυρρηνία

    Η αρχαία Πολυρρήνια βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο, σύγχρονο χωριό του Κισσάμου. Η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ η αρχαία Πολυρρήνια πιστεύεται πως ιδρύθηκε γύρω στα 1.100 π.Χ. από Αχαιούς και Λάκωνες αποίκους. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις ρήνεα (=πρόβατα) και πολύ, που παραπέμπει στην ενασχόληση των κατοίκων από αρχαιοτάτων χρόνων με την εκτροφή αρνιών.

  • Αρχαία Ποικιλασσός

    Η αρχαία Ποικιλασσός αποτελούσε βασική Ελληνική πόλη της Αρχαϊκής, Κλασσικής και Ελληνιστικής περιόδου στη  δυτική Κρήτη. Η τοποθεσία της αρχαίας Ποικιλασσού, βρίσκεται στη θεση Βουκελάσι, στην έξοδο του φαραγγιού της Τρυπητής μεταξύ της Σούγιας και της Αγίας Ρούμελης. Η αρχαία Ποικιλασσός δεν ήταν αυτόνομη πόλη αλλά λειτουργούσε ως το βασικότερο λιμάνι της αρχαίας Ελύρου.

  • Αρχαία Δίκτυννα

    Η αρχαία Δίκτυννα αποτελεί έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό προορισμό στην Κρήτη. Βρίσκεται 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τα Χανιά, στο ανατολικό τμήμα του ακρωτηρίου Σπάθα και 23 χιλιόμετρα από το Κολυμπάρι.

  • Αρχαία Κάντανος

    Η αρχαία Κάντανος των κλασικών χρόνων βρίσκεται νοτιότερα από το σημερινό ομώνυμο χωριό στα Χανιά της Κρήτης, κοντά στους οικισμούς Κάδρο, Σπανιάκο και Κάλαμο.

  • Αρχαία Κυδωνία

    Η αρχαία Κυδωνία βρισκόταν στη θέση της σημερινής σύγχρονης πόλης των Χανίων, στο λόφο Καστέλι. Στη διάρκεια της Ρωμαϊκής εποχής αναπτύχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της Κρήτης και άκμασε μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.  Ήδη ο Όμηρος αναφέρει τους Κύδωνες ως μία από τις πέντε κρητικές φυλές ενώ και ο Στράβωνας αναφέρεται στην πόλη της αρχαίας Κυδωνίας, την οποία θεωρεί ως την τρίτη μεγαλύτερη στην Κρήτη.

  • Αρχαία Άπτερα

    Η σημαντικότατη αρχαία πόλη - κράτος αρχαία Άπτερα βρίσκεται νοτιοανατολικά του κόλπου της Σούδας, στα Χανιά.

  • Φιλολογικός Σύλλογος «Χρυσόστομος»

    Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Ο Χρυσόστομος» είναι το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό Σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και όλης της Κρήτης. Ιδρύθηκε το 1899 και αρχικά, εδραστηριοποιείτο σε θέματα ευρύτερου κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Όταν η μέριμνα αυτή περιήλθε στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους, ο Σύλλογος επικεντρώθηκε στον πνευματικό και πολιτιστικό κυρίως τομέα.

  • Τούρκικο Λουτρό -Χαμάμ – (Χάληδων)

    Το Τούρκικο Χαμάμ στην οδό Χάληδων είναι ένα από τα πολλά δημόσια και ιδιωτικά λουτρά (χαμάμ) που κατασκευάστηκαν στα Χανιά επί Τουρκοκρατίας. Στην οθωμανική αυτοκρατορία η υγιεινή του σώματος ήταν στενά συνδεδεμένη με τη λατρεία και το στοχασμό. Σύμφωνα με το Κοράνι μόνο το τρεχούμενο νερό εξαγνίζει, γι' αυτό το σκοπό οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν τα δημόσια λουτρά (Χαμάμ) διαδίδοντας την παράδοση αυτή σε όλη τους την επικράτεια.

  • Τούρκικο Χαμάμ Τοπανά

    Tο Τούρκικο Χαμάμ Τοπανά βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία Τοπανά στη βορειοδυτική πλευρά της παλιάς πόλης των Χανίων, στη διασταύρωση των οδών Ζαμπελίου και Δούκα. Το κτίσμα του Τουρκικού Χαμάμ Τοπανά σώζεται σε καλή κατάσταση παρά τις μεταγενέστερες επεμβάσεις που έχουν γίνει. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα με έξι μεγάλους ημισφαιρικούς τρούλους χωρίς τύμπανο, στο οποίο μεταγενέστερα προστέθηκε όροφος.

  • Τούρκικη Υπόγεια Κρήνη

    Στην πλατεία Σπλάντζιας στα Χανιά υπάρχει η Τουρκική Υπόγεια Κρήνη, περιφραγμένη με κάγκελα. Η κατασκευή της χρονολογείται τον 18ο αιώνα όταν ο σημερινός ναός του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται εκεί ήταν τζαμί και η Τουρκική Υπόγεια Κρήνη εξυπηρετούσε τις τελετουργικές νίψεις των μουσουλμάνων .

  • Ταμπακαριά

    Τα Ταμπακαριά, στην ανατολική βραχώδη περιοχή των Χανίων, είναι η συνοικία που από τις αρχές του 19ου αιώνα είχαν εγκατασταθεί οι βυρσοδέψες για την επεξεργασία των δερμάτων. Πρόκειται για μια πολύ ατμοσφαιρική περιοχή, ένα αρχιτεκτονικό μνημείο της βιομηχανικής εποχής.

  • Συγκρότημα Διοικητηρίου

    Επί ενετοκρατίας στα Χανιά, το κέντρο της πόλης ήταν ο οικισμός στο Λόφο στο Καστέλλι. Το Συγκρότημα Διοικητηρίου, όπως και τα περισσότερα κτήρια της διοίκησης βρίσκονταν γύρω από τον πλατύ δρόμο που διασχίζει το Καστέλλι (Via del Corso για τους Ενετούς, σημερινή οδός Κανεβάρω).

  • Στιβανάδικα

    Τα Στιβανάδικα των Χανίων βρίσκονται στην οδό Σκρύδλωφ, στο σημείο που συναντιέται με την οδό Χάληδων, την κεντρική οδό της παλιάς πόλης.  Κάθε μεγάλη πόλη της Κρήτης είχε μία συγκεκριμένη περιοχή στο εμπορικό της κέντρο που βρίσκονταν μαζεμένα τα παραδοσιακά υποδηματοποιεία, που κατασκεύαζαν τα Κρητικά στιβάνια. Τα στιβάνια ήταν ψηλές μπότες, αλύγιστες, εξαιρετικής ανθεκτικότητας, συνήθως μαύρες και σπανιότερα άσπρες, αναπόσπαστο τμήμα της Κρητικής ανδρικής φορεσιάς.

  • Σπλάντζια

    Η Σπλάντζια κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας ήταν η κατ’ εξοχήν τουρκική συνοικία. Εκτείνεται νότια και ανατολικά από τον περιτειχισμένο λόφο του Καστελίου στην παλιά πόλη των Χανίων. Εκεί δημιουργήθηκε ο Τουρκικός μαχαλάς της πόλης με κεντρική πλατεία αυτή που τώρα έχει μετονομαστεί σε πλατεία 1821.

  • Σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου

    Το Σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, η πατρική οικία του, βρίσκεται  στη Χαλέπα, προάστιο των Χανίων που αποτελούσε περιοχή εύπορων πολιτών, διπλωματικών υπαλλήλων και έδρα προξενείων. Κατασκευάστηκε γύρω στα 1878 σε οικόπεδο περίπου 2 στρεμμάτων που είχε αγοράσει ο πατέρας του Ελευθερίου Βενιζέλου, Κυριάκος. Το δίπατο σπίτι είχε τους βοηθητικούς χώρους στο ισόγειο, τα υπνοδωμάτια και τη μεγάλη αίθουσα υποδοχής στον όροφο. Ο κήπος φυτεύτηκε με διάφορα δέντρα, αμπέλια, ελιές και προστατευόταν από έναν ξύλινο φράχτη.

  • Σπίτι του βουλευτή Μανούσου Κούνδουρου

    Το σπίτι του βουλευτή Μανούσου Κούνδουρου χτίστηκε σε σχέδια και επίβλεψη του μηχανικού Μιχάλη Σαββάκη και βρίσκεται στο τέλος της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

  • Σαντριβάνι

    Το  Σαντριβάνι (σημερινή πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου) είναι η κεντρικότερη πλατεία στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Βρίσκεται δίπλα στην πολυσύχναστη προκυμαία του Ενετικού Λιμανιού στην Ακτή Τομπάζη και είναι γεμάτη με καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα τουριστικών ειδών. Σήμα κατατεθέν της πλατείας είναι το σιντριβάνι από λευκό μάρμαρο που δεσπόζει στο κέντρο της.

  • Ρολόι του Κήπου

    Μέσα στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, στη βορειοανατολική γωνία του δεσπόζει το Ρολόι του Κήπου, ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία των Χανίων.

  • Πύλη Μεγάρου Renier

    Η Πύλη του Μεγάρου Renier βρίσκεται στην οδό Μόσχων και οδηγεί στο παρεκκλήσι της Παναγίας των Renier και στην Παλιά Πόλη των Χανίων.  Στο τοξωτό θύρωμα της Πύλης του Μεγάρου Renier σώζεται η λατινική επιγραφή  MULTA TYLIT, FECITQUE ET STUDVIT DULCES/ PATER, SVDAVIT ET ALSIT, SEMPER REQUIES CERENAT. CDC VIII. IDI. B. IAN, η οποία μεταφράζεται: «Πολλά έφερε, έκαμε και μελέτησε ο γλυκός πατέρας, κοπίασε και ίδρωσε. Ας τον σκεπάζει αιώνια γαλήνη». Η χρονολογία δηλώνει ότι η Πύλη του Μεγάρου Renier κατασκευάστηκε τον Ιανουάριο του 1608.

  • Πλατεία 1866

    Η Πλατεία 1866, πήρε το όνομά της προς τιμήν της μεγάλης επανάστασης των Κρητών (1866-1869) εναντίον των Τούρκων, της οποίας η κορωνίδα υπήρξε το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.

  • Παλάτι

    Το Παλάτι βρίσκεται στη Χαλέπα, μεταξύ της Οικίας Βενιζέλου και της Γαλλικής Σχολής. Το Παλάτι είναι τυπικό δείγμα αρχοντικού της εποχής του, κτισμένο το 1882, από τον πλούσιο έμπορο Θεμιστοκλή Μητσοτάκη, συγγενή του πατέρα του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

  • Μεγάλο Αρσενάλι

    Στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, το τελευταίο από τα νεώρια, προς τα δυτικά είναι το Μεγάλο Αρσενάλι, που στέκει μόνο του, σε διακριτή θέση από τα υπόλοιπα.

  • Ενετικό Λιμάνι

    Το Ενετικό λιμάνι των Χανίων με τον Φάρο αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων. Σήμερα συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών και Χανιωτών, κυρίως τους θερινούς μήνες. Πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ κατά μήκος της παραλίας προσφέρονται για χαλαρές ώρες αναψυχής και ψυχαγωγίας.

  • Ενετικά Νεώρια

    Τα Ενετικά Νεώρια είναι από τα εντυπωσιακότερα μνημεία στο Παλιό λιμάνι των Χανίων. Κατασκευάστηκαν τον  16ο αιώνα, όταν ο στόλος των Ενετών κυριαρχούσε στη Μεσόγειο. Την ανάγκη επισκευών του στόλου κάλυψαν τα Ενετικά Νεώρια, που είναι γνωστά και ως Αρσενάλια, από την λατινική λέξη «arsenalli», ή και ως Ταρσανάδες.

  • Δικαστικό – Διοικητικό Μέγαρο

    Το Δικαστικό - Διοικητικό Μέγαρο, το «Διευθυντήριο» μέγαρο, ή «Μέγαρο των Δικαστηρίων» βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας και αποτελεί το δεύτερο δημόσιο κτίριο, μετά τον Ιταλικό Στρατώνα που οικοδομήθηκε έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης.

  • Δημοτικός Κήπος

    Ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων φιλοξενεί πάρα πολλά είδη δέντρων, θάμνων, καρποφόρων και καλλωπιστικών φυτών, όπως και μικρό ζωολογικό κήπο με ζώα της κρητικής πανίδας. Στην τεράστια έκτασή του στεγάζονται η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη, ο δημοτικός κινηματογράφος και μια καφετέρια, μισθωμένη από τον Δήμο.

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

    Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων στεγάζεται στην αρχή της οδού Χάληδων στο Μέγαρο Κούνδουρου. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο που οικοδομήθηκε το 1910, τυπικό δείγμα Νεοκλασικής Ελληνικής Αρχιτεκτονικής των εμπορικών και βιομηχανικών κτιρίων που κατασκευάζονταν στα τέλη του 19ου και τις αρχές 20ου αιώνα.

  • Δημοτική Αγορά Χανίων

    Η Δημοτική Αγορά Χανίων, το τεράστιο κτίσμα των 4.000 τ.μ. επί της Χατζημιχάλη Γιάνναρη, είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της πόλης των Χανίων. Κτίστηκε το 1913 πάνω στον προμαχώνα Piatta Forma, στη μέση των τειχών της Ενετικής περιόδου.  Στην ουσία επρόκειτο για μια σοβαρή παρέμβαση εκσυγχρονισμού και ενοποίησης της παλιάς με την νέα, αναπτυσσόταν ραγδαία έξω από τα βενετσιάνικα τείχη.

  • Δεσποτικό (μνημείο)

    Το Δεσποτικό,  η οικία στην οποία διαμένει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, είναι χαρακτηριστικό μνημείο της νεότερης εποχής των Χανίων. Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με σχέδια και επίβλεψη του μηχανικού Μιχάλη Σαββάκη για να στεγάσει το σπίτι και το γραφείο του.  Ο ίδιος, εκτός του Δεσποτικού, είχε επιβλέψει πολλά από τα σημαντικότερα μνημεία των Χανίων μεταξύ των οποίων το Δικαστικό – Διοικητικό Μέγαρο και το σπίτι του βουλευτή Μανούσου Κούνδουρου.

  • Γιαλί Τζαμισί

    Το Γιαλί Τζαμισί (τζαμί του γιαλού) ή Τζαμί Κοιουτσούκ Χασάν (προς τιμήν του πρώτου Φρούραχου των Χανιών Κιουτσούκ Χασάν) δεσπόζει στο Ενετικό λιμάνι της πόλης και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μνημεία  των Χανίων. Είναι το πρώτο τζαμί που χτίστηκε από τους Οθωμανούς στην Κρήτη.

  • Γαλλική Σχολή

    Η Γαλλική Σχολή είναι ένα νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα στη Χαλέπα στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Μαζί με το Παλάτι που βρίσκεται δίπλα της και την Οικία Βενιζέλου αμέσως μετά,  αποτελούν ένα σύμπλεγμα τριών από τα σημαντικότερα μνημεία της νεότερης ιστορίας των Χανίων.

  • Βενιζέλειο Ωδείο

    Το Βενιζέλειο Ωδείο βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Φωκά, σε απόσταση αναπνοής από την Ανατολική Τάφρο και είναι ιδιοκτησία του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών εν Κρήτη. Άρχισε να χτίζεται το 1931 και τελείωσε το 1933 με δαπάνη της Έλενας, συζύγου του Ελευθερίου Βενιζέλου, που έφερε και τα σχέδια από τη Γαλλία.

  • Φάρος Δράπανου

    Ο φάρος Δράπανου βρίσκεται στο ακρωτήριο Δράπανο, 26 χιλιόμετρα ανατολικά των Χανίων και 2χλμ. βόρεια του Κόκκινου Χωριού. Κατασκευάστηκε το 1864 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και ακόμη στέκεται σε πολύ καλή κατάσταση σε υψόμετρο 50 μέτρων, στην κόψη ενός κατακόρυφου γκρεμού.

  • Φάρος Ελαφονησίου

    Ο φάρος Ελαφονησίου βρίσκεται στην άκρη της διάσημης χερσονήσου με την υπέροχη παραλία, στην νοτιοδυτική άκρη των Χανίων. Το σημερινό μεταλλικό δημιούργημα τοποθετήθηκε μεταπολεμικά, καθώς ο παλιός πέτρινος φάρος Ελαφονησίου βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά αεροπλάνα και κατέρρευσε.

  • Φάρος Γαύδου

    Ο φάρος της Γαύδου είναι κτισμένος μερικά μέτρα νότια του οικισμού Άμπελος, σε υψόμετρο 368 μέτρων, στις δυτικές ακτές του νησιού. Κτίστηκε το 1880 από την Γαλλική Εταιρία Φάρων και τότε ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φάρους της Μεσογείου, καθώς ήταν  ορατός σε απόσταση 42 μιλίων (τη δεύτερη μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο μετά το φάρο της Γης του Πυρός).

  • Αιγυπτιακός φάρος

    Ο Αιγυπτιακός Φάρος στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων αποτελεί το στολίδι της πόλης, το πλέον φωτογραφημένο μνημείο της. Αν και ονομάζεται «Αιγυπτιακός», κατασκευάστηκε από  Ενετούς, στα τέλη του 16ου αιώνα. Θεμελιώθηκε πάνω σε φυσικό βράχο και αρχικά, λειτουργούσε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Έχει ύψος 21 μέτρα και το φως του καλύπτει απόσταση επτά μιλίων. Είναι από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο που διασώζονται στις ημέρες μας.

  • Οικία Βενιζέλου

    Το πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων αποτέλεσε την οικία του Έλληνα πολιτικού για τριάντα και πλέον χρόνια.

  • Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

    Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στα Χανιά στην Ακτή Κουντουριώτη στην είσοδο του ιστορικού ενετικού Φρουρίου Φιρκά, (Φιρκά στα Τουρκικά σημαίνει «Μεραρχία»).

  • Μουσείο Χημείας Χανίων

    Το Μουσείο Χημείας Χανίων αποτελεί αναπαράσταση του Πρώτου Δημόσιου Χημείου της Ελλάδας και βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του Γενικού Χημείου Χανίων.

  • Μουσείο Τυπογραφίας

    Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας βρίσκεται στα Χανιά, λίγο έξω από την πόλη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας και αποτελεί όραμα ζωής του Γιάννη Γαρεδάκη ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα».

  • Μουσείο Σχολικής Ζωής

    Το Μουσείο Σχολικής Ζωής στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο χωριό Νεροκούρου Χανίων. Ιδρύθηκε για να καταγραφεί και να παρουσιαστεί στο κοινό η ιστορία της σχολικής εκπαίδευσης της Κρήτης.

  • Μουσείο Σύχρονης Τέχνης “Ελαιουργείον”

    Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ελαιουργείον βρίσκεται στο Δρομόνερο των Χανίων και λειτουργεί εκεί που κάποτε στεγαζόταν το λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού, το οποίο έκλεισε το 1980.

  • Μουσείο Θαλάσσιου Πλούτου και Αλιευτικής Παράδοσης

    To Μουσείο Θαλάσσιου Πλούτου και Αλιευτικής Παράδοσης βρίσκεται στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Κολυμπάρι, που απέχει 24 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Τα εκθέματα του δε διαφυλάσσουν μόνο την αλιευτική παράδοση του λαού μας στο πέρασμα των χρόνων αλλά αναδεικνύουν και τον πλούτο του ελληνικού πελάγους.

  • Μουσείο Ελιάς Βουβών

    To Μουσείο Ελιάς Βουβών στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό κτίσμα στις Άνω Βουβές, στο οποίο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της περιοχής.

  • Μουσείο Αναγνώστη Σκαλίδη

    Πρόκειται για ένα μικρό μουσείο που λειτουργεί στο χωριό Περιβόλια Κισσάμου Χανίων. Το Μουσείο Αναγνώστη Σκαλίδη περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και άλλο αρχειακό υλικό του προς τιμήν του οπλαρχηγού που πολέμησε εναντίον του τουρκικού ζυγού για περίπου 65 χρόνια. Το Μουσείο Αναγνώστη Σκαλίδη ιδρύθηκε στα Περιβόλια καθώς σε αυτό το χωριό, που ήταν και η γενέτειρα του, είχε στηθεί το αρχηγείο του αγωνιστή, γενικού αρχηγού της επαρχίας και πρώτου προέδρου της Κρητικής Βουλής.

  • Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης

    Το Μουσείο των Ακριτών της Ευρώπης στεγάζεται στο οίκημα του παλαιού οικοτροφείου της Παλαιόχωρας του Δήμου Καντάνου - Σελίνου.

  • Μουσείο Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων

    Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων ή Μουρτάρων είναι ένα από τα πλουσιότερα και ομορφότερα μοναστήρια της Κρήτης. Είναι κτισμένη κοντά στο Αεροδρόμιο Χανίων. Απέχει 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων.

  • Μινωικό Πλοίο

    Το  Μινωικό Πλοίο είναι πιστό αντίγραφο σκάφους μήκους 17 μέτρων του 15ου π.Χ. αιώνα! Αποτελεί ρεαλιστική εκδοχή ενός κωπήλατου προϊστορικού καραβιού και στεγάζεται μαζί με την Έκθεση Ελληνικής Παραδοσιακής Ναυπηγικής και την Έκθεση Αρχαίας Ναυπηγικής του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης στο Νεώριο «Μόρο» που βρίσκεται στο ενετικό παλιό λιμάνι των Χανίων.

  • Λαογραφικό Μουσείο “Κρητικό Σπίτι”

    Στο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων στην οδό Χάληδων, κατηφορίζοντας προς το λιμάνι ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να βρει και να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων «Κρητικό Σπίτι».

  • Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου

    Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό του Χανίων. Το κτίριο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει δύο επίπεδα. Το ισόγειο διαθέτει και «οξιώστη», εσωτερική αυλή, καμαρόσπιτο με βοηθητικούς χώρους, ενώ ο όροφος διαθέτει οντά. Τμήμα του κτιρίου κατασκευάστηκε κατά την Ενετοκρατία, ενώ ο όροφος επί Τουρκοκρατίας. Τα εκθέματα κατηγοριοποιούνται στις εξής θεματικές ενότητες:

  • Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

    Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Ι.Α.Κ.) ιδρύθηκε το 1920, στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο στην πόλη των Χανίων και αποτελεί τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

  • Εκκλησιαστικό Μουσείο Μονής Χρυσοπηγής

    Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μονής Χρυσοπηγής βρίσκεται στην περιοχή του Νεροκούρου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων μέσα στην ομώνυμη σταυροπηγιακή μονή που είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή. Η Μονή Χρυσοπηγής είναι Σταυροπηγιακή και η διαχείριση της γίνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

  • Εκκλησιαστικό Μουσείο Μονής Γωνιάς

    Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μονής Γωνιάς βρίσκεται  25 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων στον χώρο της Μονής Οδηγήτριας ή Γωνιάς, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

  • Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”

    Η σύσταση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος» ήταν αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών της κοινωνίας των Χανίων, ώστε να δημιουργηθεί στην πόλη από την οποία καταγόταν ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός του 20ού αιώνα ένας φορέας έρευνας και μελέτης του έργου και της εποχής του.

  • Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο Σπηλιάς

    Το Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο Σπηλιάς βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, στην Κίσσαμο Χανίων. Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο σπήλαιο που βρίσκεται κοντά. Λέγεται ότι εκεί έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης και ολόκληρη η περιοχή έχει πλούσια θρησκευτική παράδοση. Το Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο Σπηλιάς περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή εικόνων βυζαντινής κρητικής τέχνης και λαϊκών εικόνων, από τον πλούτο που έχει να επιδείξει η περιφέρεια των Χανίων αλλά και όλη η Κρήτη.

  • Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων

    Η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων της πόλης αποτελείται από το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό, το οποίο έχει συγκεντρωθεί από τις ανασκαφές που επί πολλά χρόνια διενεργεί η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο νομό, αλλά και από κειμήλια και αντικείμενα που προσέφεραν ιδιώτες.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

    To Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στεγάζεται από το 1963 στο καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου και βρίσκεται στην οδό Χάληδων (Ruga Magistra).

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Ενετοτουρκικού Διοικητηρίου και βρίσκεται στην ομώνυμη κωμόπολη της Δυτικής Κρήτης, όπου βρισκόταν και η αρχαία Κίσσαμος.

Most Popular